Ex -Yu

Arbitražna odluka o granici SLO i HR uskoro

Arbitražna odluka o granici SLO i HR uskoro
Arbitražna odluka o granici SLO i HR uskoro

ZAGREB - Odluka Arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu mogla bi biti donesena i objavljena u najkraćem roku, možda i kroz nekoliko dana, piše Jutarnji list.

Iako je Hrvatska izašla iz arbitraže, sud je nastavio s radom, a prema informacijama ovog zagrebačkog dnevnika, samo se čeka trenutak kada će odluka biti saopštena.

Hrvatske institucije za to se intenzivno pripremaju, a hrvatska javnost ovih dana bi će detaljno obavještena o cijelom procesu koji se vuče godinama.

Odluka Arbitražnog suda mogla biti i na tragu sporazuma Ivice Račana i Janeza Drnovšeka koji nikad nije ratifikovan u Hrvatskom saboru.

Prema tom sporazumu veći dio Piranskog zaliva pripao bi Sloveniji koja bi dobila pristup međunarodnim vodama, a Hrvatska bi zadržala morsku granicu sa Italijom. Iako je ovaj sporazum 2001. bio parafiran, nikad nije stupio na snagu.

Odluka Arbitražnog suda nije obavezujuća, ali će sigurno imati dalekosežne posljedice, prije svega političke, na odnose Hrvatske i Slovenije.

Bude li konačno postignuto neko kompromisno rješenje, Slovenci će to ''pročitati'' kao ''pobjedu'' i tražiti primjenu, bez obzira na to što je Hrvatski sabor ranije odlučio jednoglasno da Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka.

Dođe li do bilo kakvih aktivnosti slovenačje strane u Piranskom zalivu, sigurno je da bi uslijedile burne hrvatske reakcije, što bi dodatno zakomplikovalo ionako sve zategnutije odnose dve susjedne države, piše list.

Iako je Hrvatska iznela vrlo konkretne argumente zašto se povlači iz arbitraže, nakon skandaloznog ponašanja slovenačke strane, kada je zaposlena u slovenačkom MVP pokušala da utiče na slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca, sud je prošle godine odlučio da ipak nastavi rad.

Konstatovano je, naime, da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009. godine, ali ne u meri koji bi opravdao zahtev Hrvatske, niti da je to uticalo na sposobnost suda da nezavisno i nepristrano donese odluku.

Slovenija ne želi da popusti i naći kompromisno rješenje s Hrvatskom, poput Mađarske, a mnogi to tumače i kao uvertiru presude Arbitražnog suda.

Ljubljana je, kako se navodi, vrlo nervozno reagovala i na pismo koje je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila evropskim zvaničnima zbog gužvi na granicama, u kojem je na "diplomatski vješt način prepričala tezu koja se sve češće čuje u Hrvatskoj da su gužve na granicama povezane s arbitražnim procesom".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije