Ex -Yu

Artman: Milošević se ubio, Mladić radi isto

Artman: Milošević se ubio, Mladić radi isto
Artman: Milošević se ubio, Mladić radi isto

Bivša portparolka haškog tužilaštva Florens Artman, izjavila je da je bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević namjerno uzimao neodogovarajući lijek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i da pobjegne u Rusiju.

Ona u intervjuu za hrvatski nedjeljnik "Express" tvrdi da se Milošević sam trovao jer je duže vrijeme uzimao lijek “rifampicin”, koji mu je neko dostavio u ćeliju. Artmanova je ovako ponovo podsjetila na intrige o Miloševićevoj smrti koja je prije jednu deceniju digla čitav region na noge.

Kako ona dalje navodi Milošević je uzimajući taj lek, koji se koristi u liječenju lepre, poništio djelovanje lijeka za visoki krvni pritisak, od kojeg je patio.

"Od toga je lako mogao da umre, ali mu to nije bio cilj, već samo da pogorša stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog lijeka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi", tvrdi Artmanova.

Miloševićeva strategija, prema priči bivše portparolke tužilaštva u Hagu, je bila da izbjegne osuđujuću presudu da ne bi, kao neko ko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u istoriji upamćen kao neko ko je skrivio genocid.

Artmanova je u ovom intervjuu, koje su prenijele i Večernje novosti, navela da je upravnik zatvora u Ševeningenu upozorio Vijeće suda da ima problem jer ne može da pretresa ćeliju u kojoj je Milošević, jer je preuređena u kancelariju.

Pravni saradnik bivšeg predsjednika SFRJ Zdenko Tomanović, kaže za Večernje Novosti da su odmah po njegovoj smrti iz iste zgrade u Hagu plasirali inofrmaciju da se objesio.

"Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obješen vratio u krevet, gdje je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao da bi pobjegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja", kaže Tomanović.

On smatra da su ove "jeftine izmišljotine neoriginalne, i da nisu efikasne".

"Da postoji rifampicin Milošević je prvi put saznao kad smo prvih dana marta 2006. utvrdili da su od njega krili informaciju da mu je tokom analiza krvi ustanovljeno prisustvo tog lijeka. Tada smo saznali i da je zatvorski ljekar obavještavao nadležne da Milošević u prisustvu čuvara pije preporučene lijekove, ali da analize krvi, koje su vršene odmah nakon uzimanja lijeka, pokazuju njegovu nižu koncentraciju od neophodne", dodaje Miloševićev saradnik.

Kako je Tomanović naveo, Slobodan Milošević je tada pismeno tražio od Rusije da spriječi njegovo ubistvo. U pismo koje je pisao rukom, a koje je njegov advokat odnio u rusku ambasadu, između ostalog piše:

"Mislim da se radi o pokušaju ubistva".

Inače, Artmanova navodi da je u sličnoj situaciji i Ratko Mladić.

"Završava se suđenje i sada i on nastoji da se izvuče prije izricanja presude. Ko kaže da će Mladić da preživi? Ko kaže da nakon onoga sa Miloševićem neće uspjeti u tome da ga puste na liječenje u Rusiju?", pita Artmanova.

Njegov branilac Miodrag Stojanović je rekao da je ovo poređenje podmuklo i zlobno.

"Naš zahtjev da mu se odobri da ide na liječenje u Moskvu stoji, Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancije Rusije", kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije