Ex -Yu

Avion vraćen zbog nenamjerne greške

Avion vraćen zbog nenamjerne greške
Avion vraćen zbog nenamjerne greške

BEOGRAD - Avion kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da otputuje u Vatikan 17. aprila vratio se u Beograd zbog nenamjernog i iznenadnog izvlačenja predkrilaca aktiviranjem prekidača, zbog čega je došlo do gašenja trećeg motora, saopštio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

U konačnom izvještaju Direktorata o tom incidentu navodi se da će kao tehnička korektivna mjera biti promijenjen prekidač za izvlačenje predkrilaca u slučaju nužde, što sprečava mogućnost nenamjernog aktiviranja, što se događalo kod više operatera na ovom tipu aviona.

U izvještaju se navodi se da je predkrilca izvukao vođa vazduhoplova aktiviranjem prekidača u slučaju nužde pri komandovanom poniranju.

Gašenje motora, kako se navodi, posljedica je nedovoljne količine goriva u mijenjanju vertikalnog nagiba aviona, uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora.

U izvještaju se navodi da avion nije pretrpio nikakva oštećenja usljed izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini, što je utvrđeno pregledom aviona istog dana po događaju.

Gorivna pumpa je poslije testiranja cijelog gorivnog sistema zamijenjena u Bazelu u ovlašćenom servisu "Džet aviejšn" i nakon provjera avion je sletio u Beograd potpuno ispravan.

Direktor Direkcije za bezbjednost i nadzor u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Aleksandar Godić je ranije izjavio da prosuta kafa može biti uzrok vraćanja aviona u kojem je bio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na letu Beograd - Rim. Zbog ovog događaja kopilot je suspendovan sa dužnosti.

Nikolić je 17. aprila vladinim avionom "Falkon 50" putovao za Vatikan, ali nakon ovog incidenta avion se vratio za Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije