Ex -Yu

Bagzi: Spasojević i Ulemek tražili ubistvo Romića i Kuraka

Bagzi: Spasojević i Ulemek tražili ubistvo Romića i Kuraka
Bagzi: Spasojević i Ulemek tražili ubistvo Romića i Kuraka

BEOGRAD - Svjedok saradnik Dejan Milenković Bagzi rekao je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da je po naređenju ubijenog vođe "zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara trebalo da ubije pripadnike DB-a Miroslava Kuraka i Ratka Romića kojima se sada sudi zbog optužbi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Svjedočeći na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, Milenković je ispričao da je taj nalog, koji je kasnije povučen, dobio od Spasojevića, a da je ubistva zapravo naručio Milorad Ulemek Legija, bivši komadant Jedinice za specijalne operacije.

"Dušan nam je rekao da ih pratimo i ubijemo", rekao je Milenković objašnjavajući kako su pratili Kuraka koji je međutim uspio da im jednom prilikom umakne.

Međutim, kasnije je Spasojević prema njegovim riječima, rekao da odustanu od likvidacije jer je Ulemek kontaktirao da sa njima (Kurakom i Romićem) i da su se dogovorili.

"Tada nismo znali zbog čega treba da ih ubijemo, to nam tada i nije bilo bitno... Kasnije smo saznali da su oni ubili Slavka (Ćuruviju), a Miloš Simović nam je rekao da su oni pripadnici DB-a", ispričao je svjedok saradnik inače nekadašnji član "zemunskog klana" koji je zbog saradnje sa tužilaštvom izbjegao zatvorsku kaznu i dobio zaštitu države.

Prema njegovim riječima, zemunski klan je planirao i razna druga ubistva koja nisu izvršena.

On je naveo da su planirane likvidacije nekadašnejg šefa DB-a Jovice Stanišića, lidera LDP-a tadašenjeg visokog fuinkcionera DOS-a Čedomira Jovanovića, vođe surčinskog klana Ljubiše Buhe Čumeta, kao i da su u planu bile otmice koje nisu realizovane.

Milenković je takođe ispričao da je Spasojević davao informacije predsjedniku Srpske radikalne strane Vojislavu Šešelju, i da mu je pored ostalog ispričao da su Romić i Kurak ubili Slavka Ćuruviju.

"On je bio njegov laufer, mi i Milorad Bracanović", rekao je Milenković koji je naveo da je Spasojeviću vjerovatno odgovaralo da oda informacije Šešelju o svim ubistvima jer je znao da će tako izaći u javnost.

Milenković, koji je bio svjedok saradnik u procesima za ubistvo premijera Zorana Ðinđića i priotiv "zemunskog klana" jutros je oko 8.20 gdje sa tajne lokacije doveden u Specijalni sud u blindiranom kombiju koji je pratilo nekoliko džipova žandarmerije i jedan audi.

Saobraćaj u Ustaničkoj ulici bio je zatvoren na kratko dok je kolona vozila iz pravca ulice Franša Deperea ušla na sudski parking.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti kao neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije