Ex -Yu

Baletić: Šešelj izložen inkvizicijskom mučenju

Baletić: Šešelj izložen inkvizicijskom mučenju
Baletić: Šešelj izložen inkvizicijskom mučenju

NOVI SAD- Novosadska novinarka Milijana Baletić smatra da je neshvatljivo da narod i država Srbija ćute pred "inkvizicijskim mučenjem" kojem je u pritvoru Haškog tribunala već 12 godina izložen lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj.

"Niko ko se ne pobuni koliko može, protiv svih tortura, kojim je Šešelj izložen u Hagu, teško da će živeti mirne savesti. Neshvatljivo je da narod i država ćute, dok u pritvoru Haškog tribunala inkvizicijski muče i zlostavljaju Šešelja", rekla je Baletićeva sinoć tokom druge večeri protesta u Novom Sadu pod nazivom "Oslobodite Šešelja".

Ona je istakla da Šešelj mora biti odmah oslobođen, "jer je u Haškom tribunalu svojom odbranom ispisao istoriju srpskog naroda".

Profesor prava Miroslav Milosavljević ocijenio je da je Šešelj u svojoj "planetarnoj misiji potopio" Haški tribunal i argumentovano dokazao zločinački poduhvat onih koji su rasformirali bivšu Jugoslaviju.

"Šešelj je razbio čitavu koncepciju zločinačkog udruživanja s ciljem da se rasformira bivša Jugoslavija, a da se za to okrive Srbi. Akademska zajednica u Srbiji ne sme ostati nema na sve ono što se Šešelju čini u Hagu i mora odmah zatražiti njegovo bezuslovno puštanje na slobodu", smatra Milosavljević.

Direktor Arhiva Srpske akademije nauka i umjetnosti Žarko Dimić ocijenio je da su protestne večeri u Novom Sadu, kojim se traži oslobađanje Šešelja civilizacijski čin.

"Svi koji dođu na njih bore se za slobodu jedne intelektualne veličine kakva je profesor Vojislav Šešelj i kakve zadugo neće biti u srpskom narodu, ali i Evropi i svetu uopšte. Mi se danas borimo za istinu i pravdu svakog Srbina. Posle raspada bivše Jugoslavije Šešelj je jedini koji je iscrtao granice Srbije. Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, jesu njene stvarne istorijske granice", zaključio je Dimić.

Po završetku protestne večeri, učesnici su krenuli u protestnu šetnju starim gradskim jezgrom Novog Sada, noseći stranačke zastave SRS i veliki transparent "Oslobodite Šešelja".

U Novom Sadu večeras će s početkom u 18.00 časova biti organizovano treće protestno veče pod nazivom "Oslobodite Šešelja".

Prisutnim će se tom prilikom obratiti pravni savjetnik Vojislava Šešelja, advokat Milan Terzić, pravnik Aleksandar Biberdžić i član Predsjedničkog kolegijuma SRS-a general Božidar Delić.

Protestne večeri "Oslobodite Šešelja" održavaju se u stranačkim prostorijama novosadskog Gradskog odbora SRS-a, koji je i njihov organizator sa zahtjevom za bezuslovno oslobađanje Šešelja iz pritvora Haškog tribunala.

Šešelj je nedavno obavijestio rukovodstvo SRS-a da su mu ljekari u Hagu otkrili metastaze na dva mjesta na jetri. Lider SRS nalazi se u pritvoru Haškog tribunala već 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije