Ex -Yu

Balfur: EU više nije jedini igrač na Zapadnom Balkanu

Balfur: EU više nije jedini igrač na Zapadnom Balkanu
Balfur: EU više nije jedini igrač na Zapadnom Balkanu

BRISEL - U Briselu su danas uzdržano reagovali na upravo održani beogradski samit Kine sa zemljama srednje i istočne Evrope, a analitičarka Roza Balfur kaže za Tanjug da je to zato što u Briselu uviđaju da EU više nije jedini igrač na Zapadnom Balkanu.

 "Kina je strateški partner EU i mi pozdravljamo saradnju sa njom dok se ona odvija u okviru dogovorene strategije EU-Kina i evropskim propisima", bilo je sve što je novinarima u Briselu rekla Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za poljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

 Ona je rekla da još nije upoznata sa sadržinom sporazuma koji su porpisani tokom juče okončanog dvodnevnog samita i da stoga ne može da ih komentariše.

Generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson je bio još suzdržaniji i na pitanje dopisnika Tanjuga kako Brisel gleda na beogradski samit odgovorio samo "U redu je."

 Roza Balfur iz Centra za evropsku politiku rekla je Tanjugu da u Briselu sa nelagodom uočavaju da EU više nije jedini igrač na Zapadnom Balkanu, pa čak ni u nekim dijelovima srednje Evrope.

 "To je i ranije bio slučaj, ali sada postaje očigledno", kazala je ona, podsjećajući na rastući ekonomski i politički uticaj Rusije, Indije, a sada i Kine na starom kontinentu.

 Balfur je primjetila da su neke evropske investicije u regionu propale, navodeći gasovod Nabuko, a i nedavno obustavljeni Južni tok, u čijem je finansiranju pored Gazproma učestvovao niz članica EU.

"Uopšte ne iznenađuje što se sve više država okreće partnerima izvan EU ako su, poput Kine, spremne da investiraju" kazala je analitičarka EPC

Ona je ukazala da u Briselu ne gledaju baš blagonaklono na bilateralne sporazume koje zaobilaze evropske institucije, ali da vlada načelo da se ne komentariše spoljna politika članica i kandidata ukoliko nije u direktnoj koliziji sa evropskom.

"Stoga je uzdržana reakcija zvaničnika u vezi sa samitom bila sasvim očekivana", zaključila je Balfur u razgovoru za Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije