Ex -Yu

Balunović: Sačić tvrdio da su civili u Gruborima kolateralne žrtve

Balunović: Sačić tvrdio da su civili u Gruborima kolateralne žrtve
Balunović: Sačić tvrdio da su civili u Gruborima kolateralne žrtve

ZAGREB - Jedan od komandanata borbenih grupa ATJ Lučko koje su u avgustu 1995. nakon "Oluje" provele akciju čišćenja terena u kojoj je u selu Gruborima kraj Knina ubijeno šestoro starijih srpskih civila, Branko Balunović, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je tadašnji komandant jedinice Željko Sačić od zapovjednika na terenu tražio da u izvještajima o akciji navedu kako su ubijeni civili kolateralne žrtve borbe s teroristima.

Svjedok je u nastavku suđenja bivšim saborcima Frani Drlji i Boži Krajini, optuženima za zločin u Gruborima, izjavio da je komandovao jednom od četiri grupe koje su čistile teren oko Grubora uoči prolaska Vlaka slobode.

Uoči akcije, komandant akcije i Sačićev zamjenik Josip Čelić upozorio je da bi mogli naići na civile na koje treba dobro paziti da im se nešto ne dogodi i da su te civile popisali pripadnici UN-a.

Svjedok je rekao da je tokom akcije u jednom trenutku radiovezom dojavljeno da u Gruborima "ima nekih problema", te da bi bilo dobro da sve grupe dođu tamo. On je sa svojom grupom došao nadomak Grubora, ali u selo u kojem su bili drugi pripadnici njegove jedinice nije ulazio.

Za vrijeme akcije čuo je dva do tri pucnja i isto toliko eksplozija ručnih bombi.

Dan ili dva nakon toga bio je u akciji čišćenja sela Ramljani nakon čega su se vratili u Zagreb, gdje mu je Čelić rekao da po Sačićevoj komandi moraju natrag u Grubore zbog "nekakvih problema". Po povratku u selo svjedok je, kako je rekao, bio zatečen prizorom. Na početku sela vidio je pobijene svinje, na zgarištu jedne kuće ubijenog civila bez ruke ili noge, a u drugoj kući je iznad ubijenog starca naricala starica, rekavši im da vide kako je muškarac zaklan.

Po svjedokovim riječima, Sačić je na to rekao da to nije rana od noža nego od metka.

Balunović je potom na livadi vidio još dva leša. A nakon obilaska Grubora, gdje je vidio i jednu televizijsku ekipu, otišao je na sastanak u Knin na kojem je bio i general Ivan Čermak te nekoliko visokih policijskih dužnosnika. Prisjetio se da je na sastanku bilo "dosta galame" i da je Sačić rekao da su civili u Gruborima kolateralne žrtve obračuna s teroristima.

Nakon nekoliko dana svjedok je dobio zadatak da napiše izvještaj o akciji, a Čelić mu je kazao da po Sačićevom naređenju mora navesti da su civili kolateralne žrtve.

Takav izvještaj nije želio da napiše optuženi Drljo, a "kako bi smirio situaciju" Krajina je rekao da će on to učiniti umjesto Drlje.

Drljin branilac Ljubo Pavasović-Visković ukazao je na neke nelogičnosti u iskazima svjedoka kojeg su o slučaju Grubori u nekoliko navrata ispitali policajci, istražne sudije i Haaški istražioci. Svjedok je kazao kako su moguće nejasnoće iz njegovih iskaza rezultat protoka vremena i "rupa u sjećanju" uzrokovanih velikim pristiskom i stresom.

Objasnio je da nije bio neposredni očevidac događaja u Gruborima i da sva svoja saznanja crpi od saboraca Igora Radočaja i Marijana Šoše, koji su mu priznali da su vidjeli sve što se dogodilo u selu kraj Knina. On ih, tvrdi, nikada o tome nije ispitivao jer se, kako je rekao, kao i ostali pripadnici jedinice bojao osvete, ali nije precizirao čije.

Za razliku od nekih ranijih iskaza danas je naveo da mu je Šoša ispričao kako ga je Drljo jednom odvezao u šumu i zaprijetio da će ga tamo zakopati ako ikome ispriča šta se dogodilo u Gruborima. Šoša mu je, tvrdi, rekao da je dvoje staraca na livadi likvidirao Drljo, a jednog civila u šumi Igor Beneta, koji je takođe bio optužen, ali je u aprilu 2011. pronađen obješen u šumi na zadarskom području. Iako je policija utvrdila da je riječ o samoubojstvu, Benetina smrt za neke je sumnjiva, a jedan od pobornika teorije da je riječ o ubistvu je i Željko Sačić.

Svjedok Balunović je kazao kako se među pripadnicima ATJ Lučko pričalo da je Beneta pokajnik i da je sve priznao policiji. Kazao je i da je dan ili dva nakon Grubora bio i u akciji čišćenja terena na području sela Ramljani nakon koje ih je postrojio tadašnji komandant specijalne policije, general Mladen Markač, za kojeg je rekao da je bio ljut jer su u pravcu kojim se kretala upravo Balunovićeva grupa zapaljene neke kuće.

Drljo je tada pred svima rekao Markaču: "Šta hoćeš, ja sam to zapalio", a svjedok misli da je Drljo to napravio jer je bio "revoltiran" Markačevom optužbom da su učinili nešto nezakonito.

Iz svjedočenja Balunovića saznalo se da je 2009. uoči hapšenja optuženih s njim, Čelićem i Stjepanom Žinićem, koji je takođe komandovao jednom grupom u akciji čišćenja kod Grubora, razgovarao tadašnji zamjenik Glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić a danas glavni tajnik HDZ-a .

Brkić mu je rekao da je konačno vrijeme da se o Gruborima kaže istina jer će se u suprotnom po komandnoj odgovornosti krivično goniti komandanti u toj akciji. Svjedok je te Brkićeve riječi shvatio kao prijateljski savjet, a ne nekakvu prijetnju ili pritisak.

Dva dana kasnije dao je iskaz Državnom odvjetništvu, a o tome je obavjestio i Radočaja, koji je kazao da će i on reći sve što zna ali da "ne želi biti jedini u koga će Hrvatska upirati prstom". Radočaj mu je pritom nabrojao nekoliko saboraca koji su bili u Gruborima u vrijeme zločina.

Odbrana optuženih u ponedjeljak će nastaviti s ispitivanjem svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije