Ex -Yu

Bandić ne može biti gradonačelnik

Bandić ne može biti gradonačelnik
Bandić ne može biti gradonačelnik

ZAGREB - Sudije istrage zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbio zahtjev zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da mu se ukinu tzv. mjere opreza koje mu, među ostalim, brane i obavljanje gradonačelničke dužnosti.

Zamjenica direktora Uskoka Ksenija Krizman kazala je da prema odluci sudije istrage mjere opreza ostaju na snazi pa Bandić, osim što ne smije obavljati dužnost, i dalje ima zabranu komunikacije sa 178 svjedoka, od kojih stotinjak još nije ispitano. 

"Odvjetnici su tražili ukidanje obje mjere, da ostane jamstvo, ali da se mjere ukinu te da se Bandić može vratiti na mjesto gradonačelnika", kazala je Krizman nakon ročišta na Županijskom sudu, dodajući da se Uskok takvom prijedlogu obrane usprotivio. 

Iako na ovu odluku Bandićeva obrana ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće, 'suspendovani' zagrebački gradonačelnik bio je vidno nezadovoljan što su mu zahtjevi odbijeni i okupljenim novinarima nije želio dati izjavu. 

Bandić je na Županijski sud na Zrinjevcu došao nešto prije 10 sati u pratnji svojih advokata koji su ranije zatražili da mu se ukinu 'mjere opreza' koje su mu određene kada je uz kauciju  od 15 miliona kuna pušten iz zatvora u Remetincu kako bi se tokom istrage branio sa slobode. 

Preispitivanje zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Bandićevi su advokati ranije zatražili i od Ustavnog suda ističući da takva 'mjera' nema smisla jer je na čelnu gradsku dužnost izabran na neposrednim izborima. 

Bandić je iz Remetinca izašao 19. decembra nakon što je uplatio kauciju od 15 miliona kuna i pred sudijom istrage obećao da neće uticati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram. 

Uplata pologa na račun suda omogućila mu je brži izlazak iz zatvora, u kojem je proveo mjesec dana, no nakon toga je njegov advokat Marijan Hanžeković podnio sudu prijedlog da se polog zamijeni založnim pravom na nekretnine, što je sud odbio. Nakon što je neslužbeno objavljeno da je za Bandićevu kauciju  novac osigurao Hanžeković, koji je za tu namjenu navodno podignuo kratkoročni kredit, u javnosti se otvorilo pitanje je li riječ o sukobu interesa. 

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužilaštvo procjenjuje na oko 20 miilona kuna. 

Protiv Bandića je sredinom feburara podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruženju "U ime obitelji" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno omogućio nezakonitu korist od najmanje 308 hiljada kuna. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije