Ex -Yu

Banjalučanin prijetio Vučiću

Banjalučanin prijetio Vučiću
Banjalučanin prijetio Vučiću

SALCBURG, BEOGRAD - Prijetnje smrću upućene Aleksandru Vučiću, predsjedniku Vlade Srbije, stigle su sa Facebook profila Goran Vlade Kerkez, iza kojeg, kako su objavili mediji u Srbiji, stoji predsjednik takozvane organizacije "Crna ruka" i, kako se navodi, nastanjen je u Salcburgu, a rodom je iz Banjaluke.

"Crna ruka" objavila je uvrede na račun šefa srbijanske Vlade te da "je u svrhu njegove fizičke likvidacije mobilisano svo ljudstvo i sredstva koji stoje na raspolaganju toj organizaciji", a u javnost je juče "isplivala" informacija da iza svega stoji Goran Kerkez, koji je rođen 1971. godine, te da je tokom rata otišao u Austriju, gdje je 2002. dobio njihovo državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije potvrdilo je da je pokrenulo istragu u vezi s tim prijetnjama, a vlasnik spornog profila preksinoć je napisao da ga je austrijska policija saslušala.

"Policajac se smijao skoro cijelo vrijeme. Ne znam da li će doći do suđenja", napisao je on, dodavši da nije naoružan, ali da čakiju uvijek nosi sa sobom, te da nikada i nikoga nije povrijedio, osim u samoodbrani.

Još je dodao da je imao pravo da mu policija da kopiju izjave, ali da je nije dobio, jer su, kako navodi, "znali da bi opet sve skenirao i objavio".

Iz austrijske policije svoje aktivnosti nisu detaljno komentarisali, ali su potvrdili da je istraga u toku.

"Pokrenuli smo istragu i ne komentarišemo istrage koje su u toku", rekao je Karl-Hajnc Grundbek, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Inače, "Crna ruka" je dosad upućivala prijetnje i Vuku Draškoviću, lideru SPO-a, kao i Borisu Tadiću, nekadašnjem predsjedniku Srbije.

Kerkez se već u prošlosti u više navrata obraćao medijima sa navodnim informacijama o aferama na Balkanu i u Austriji, a nakon što je prijetnje uputio Vučiću, zaprijetio je i novinarima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje brinu li ga prijetnje smrću i kako se povodom toga osjeća, Vučić je juče kratko odgovorio: "Osećam se odlično."

On je dodao da ga je o takvima koji te prijetnje upućuju sramota i da priča, a da o tome koliko su hrabri kad nisu ispred kompjutera govore njihove izjave date istražnim organima.

Ranije je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, potvrdio da je srbijanski MUP, u saradnji s kolegama iz Austrije, identifikovao one koji su iz te zemlje prijetili Vučiću.

Tužio Dodika

Inače, Goran Kerkez je krajem 2012. godine podnio krivičnu prijavu protiv nekoliko lica, među kojima je i Milorad Dodik, predsjednik RS, zbog "prikrivanja istine zbog zločina protiv mira".

Okružno tužilaštvo Banjaluka ovu prijavu je odbacilo, jer nisu postojali osnovi sumnje da su prijavljene osobe i institucije počinile krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije