Ex -Yu

Beograd: Najtopliji 1. septembar u posljednjih 65 godina

Beograd: Najtopliji 1. septembar u posljednjih 65 godina
Beograd: Najtopliji 1. septembar u posljednjih 65 godina

BEOGRAD - U Beogradu je danas u 16 sati izmjereno 36 stepeni, što ovaj 1. septembar čini najtoplijim još od 1950. godine, kada je izmjerena ista maksimalna temperatura u glavnom gradu.

Vrućine značajno iznad prosjeka za septembar: Iz centra Beograda

Temperature više od 35 stepeni početkom septembra su, prema riječima načelnika Centra za prognozu vremena RHMZ Gorana Mihajlovića, znatno iznad prosječnih vrijednosti, ali on napominje da je i nekih ranijih godina, bilo sličnih vrućina početkom septembra.

On je u izjavi Tanjugu rekao da je jedna od najtoplijih bila 1946. godina, kada su veoma visoke tempereture zabilježene od 6. do 9. septembra, a najviša dnevna temperatura tog 9. septembra bila je čak 42 stepena.

- Nije da se nije dešavalo ovako toplo vreme. Najtopliji 1. septembar prema dosadašnjim merenjima je bio 1950. godine, kada je bilo 36 stepeni, tako da je bilo i u prethodnom periodu toplog vremena početkom septembra - rekao je Mihajlović.

On je napomenuo da su prosječne maksimalne temperature za Beograd za prvu dekadu septembra između 24 i 26 stepeni i dodao da, kada se izračuna srednja godišnja vrijednost, temperature koje su zabilježene ove godine su znatno iznad prosječnih vrednosti.

Kako je najavio RHMZ, u Srbiji će do subote biti pretežno sunčano, dok od naredne nedjelje slijedi osvježenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije