Ex -Yu

Beograd: Rukopoložen episkop Sergije

Beograd: Rukopoložen episkop Sergije
Beograd: Rukopoložen episkop Sergije

Patrijarh srpski Irinej rukopoložio je danas u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu arhimandrita Sergija /Karanovića/ u čin episkopa srednjoevropskog. Svečanoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su predsjednik NSRS Igor Radojičić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, njemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm, direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Mileta Radojević i brojni vjernici.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici rimokatoličke crkve - apostolski nuncije u Beogradu Orlando Antonini, kao i Nikolaus Virvol, koji je član Zajedničke komisije njemačke biskupske konferencije i pravoslavnih crkava u Njemačkoj.

Patrijarh Irinej rekao je po završetku svečanosti da je pred episkopom Sergijom veliki zadatak da organizuje život brojnog srpskog naroda u Njemačkoj u duhu Srpske pravoslavne crkve, piše RTRS.

"Crkva vas šalje da prihvatite taj narod, da ga okupite oko sebe i oko naše crkve, da sačuva svoju veru, jezik i kulturu", poručio je patrijarh Irinej, koji je liturgiju služio uz sasluženje brojnih episkopa SPC, među kojima i zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma i bihaćko-petrovačkog Atanasija.

Radojičić je podsjetio je da je episkop Sergije porijeklom sa prostora Srpske, gdje je i djelovao, i da stoga proizilazi i potreba da svečanosti prisustvuje i neko od zvaničnika Srpske.

"On je službovao u manastiru Rmanj, na prostoru Eparhije bihaćko-petrovačke, i poznat je kao cijenjen, vrlo perspektivan i mudar čovjek. Nama je drago što se još neko sa naših prostora uspeo na tron episkopa. Radiće u Njemačkoj u vrlo brojnoj srpskoj dijaspori od nekoliko stotina hiljada ljudi", rekao je Radojičić.

Ustoličenje u tron episkopa srednjoevropskih biće obavljeno 7. septembra u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice u Himelstiru.

Novoizabrani episkop srednjoevropski Arhimandrit Sergije /Karanović/ rođen je 4. jula 1975. godine u Bačkoj Palanci sa svjetovnim imenom Zoran. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, odakle je 1990. godine, po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, otišao u Bogosloviju Sveta Tri Jerarha, u manastiru Krka. Školovanje u ovom bogoslovskom učilištu završio je sa uspjehom u vremenu najvećeg rasplamsavanja rata u Hrvatskoj 1995. godine, a uoči samog egzodusa i stradanja krajiških Srba. Iste godine dobio je blagoslov i kanonski otpust od episkopa bačkog Irineja i primljen je u Eparhiju bihaćko-petrovačku koja je trpjela ratna stradanja u jesen 1995. godine.

Sveštenički i duhovni razvoj nastavio je u srednjovjekovnom manastiru Rmanj u Martinbrodu kod Drvara, odakle su njegovi preci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije