Ex -Yu

Beograd će ponuditi pomoć srpskih ljekara

BEOGRAD - Predsjednik Savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da će danas uputiti pismo Sekretarijatu Haškog tribunala sa zahtjevom za informacije o zdravstvenom stanju predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i ponuditi pomoć srpskih ljekara.

Prema informacijama iz SRS, Šešelju, koji se već 12 godina nalazi u pritvoru u Ševeningenu, otkrivene su metastaze na jetri.

Ljajić je rekao da će tražiti saglasnost haškog Sekretarijata da srpski ljekari dođu u Hag i pregledaju i Šešelja i Gorana Hadžića, koji je prošle sedmice imao srčani udar, ali i druge haške optuženike iz Srbije, ukoliko je to potrebno.

"Naravno, pre toga potrebno je da dobijemo i saglasnost tih haških optuženika. Svako od optuženika koji želi da ga naši lekari pregledaju, mora da na to da saglasnost", dodao je Ljajić.

On je napomenuo da je uvijek kada se ukazala potreba Srbija tražila saglasnost za odlazak svojih ljekara u Hag i to će činiti i u buduće.

Govoreći o roku za davanje saglasnosti, Ljajić je naveo da to traje realtivno kratko, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i hitnosti, a do sada nisu bili veći problemi za dobijanje saglasnosti od Sekretarijata.

"Ali, prethodno moramo da dobijemo saglasnost i od samih optuženika, jer bez toga ovo ne znači ništa", rekao je Ljajić.

On je ponovio da ne može da govori zdravstvenom stanju Šešelja i Hadžića, navodeći da to ne smije da radi bez saglasnosti samih optuženika.

Potpredsjednik SRS-a Milorad Mirčić ranije je potvrdio Srni da su lideru SRS-a Vojislavu Šešelju otkrivene metastaze na dva mjesta na jetri i da je sam Šešelj odobrio da ova informacija bude prezentovana javnosti.

Šešelj je prethodno operisan zbog karcinoma debelog crijeva.

Predsjednik SRS Vojislav Šešelj u pritvoru Haškog tribunala je već 12 godina, a i dalje se ne zna kada bi presuda u njegovom slučaju mogla biti donesena.

Goran Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine, doživio je blaži srčani udar u četvrtak, 16. oktobra, u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, kada je prilikom pada povrijedio i rame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije