Ex -Yu

Beograd će postupiti po nalogu za hapšenje

Beograd će postupiti po nalogu za hapšenje
Beograd će postupiti po nalogu za hapšenje

BEOGRAD - Advokat Saša Obradović, koji je odlukom Vlade Srbije imenovan da vodi postupak vraćanja lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u Hag, izjavio je da će Srbija postupiti po nalogu za hapšenje "ako ga i kada ga dobije".

"Mi ćemo po nalogu postupiti. To je naša obaveza, a o samom zahtevu za vraćanje odlučiće nadležni sud po svojoj proceduri", rekao je Obradović. 

On je potvrdio da je juče stigla odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala koja, između ostalog, usvaja zahtjev Tužilaštva i nalaže Vladi Srbije da Šešelja odmah uhapsi bez nepotrebnog odgađanja, ali da još nije dobijen i nalog za hapšenje, prenose beogradski mediji.

"Odluka je vrsta naloga državi, ali bez naloga za hapšenje ne može da se pokrene postupak u skladu sa domaćim Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom", pojasnio je Obradović.

On je precizirao da se, ako stigne nalog za hapšenje, što ne zavisi od Srbije, on uručuje Minstarstvu pravde koje ga prosljeđuje nadležnom sudiji za prethodni postupak koji odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje.

"To je postupak pred domaćim pravosuđem u koji mi ne bi trebalo da se mešamo", zaključio je Obradović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije