Ex -Yu

Beograd u pripravnosti zbog vrućina

Beograd u pripravnosti zbog vrućina
Beograd u pripravnosti zbog vrućina

BEOGRAD - Štab za vanredne situacije Beograda utvrdio je mjere zaštite koje će biti preduzete u slučaju visoke temperature i suša u ljetnom periodu.

Na sjednici, kojom je predsjedavao gradonačelnik Siniša Mali kao komandant Štaba, odlučeno je da u slučaju nestašice vode za piće prioritete u vodosnabdijevanju odrede opštinski štabovi.

Direktorima javnih komunalnih preduzeća naloženo je da sagledaju tehničke kapacitete, ispravnost mehanizacije koja se angažuje za alternativno snabdijevanje i raspoloživost stacionarnih rezervoara. 

Direktor "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" treba da preduzme mjere na planiranju distribucije vode smanjenim kapacitetima, kao i za kontrolu kvaliteta vode na bazenima koje koristi stanovništvo. 

Direktori "Gradske čistoće", "Zelenila" i komunalnih preduzeća čiji su osnivači opštine, preduzeće mjere održavanja ulica i zelenih površina, javnih česmi i fontana tokom visoke temperature, a potrebno je i da planiraju vanredne termine izbacivanja smeća iz zgrada i drugih objekata radi sprečavanja epidemije.

Direktori bolnica i domova zdravlja preduzeće preventivne mjere za prihvat ugroženog stanovništva, a sekretarijati za privredu i za komunalne i stambene poslove treba da preduzmu mjere na pripremi zaliha flaširane vode za piće i njihovu distribuciju. 

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove će pojačati kontrolu kvaliteta vode za piće, kao i vode koja se koristi na otvorenim i zatvorenim kupalištima. 

Njihov zadatak je i da preduzmu mjere na zaprašivanju komaraca i odbrane od divljih osinjaka, pčela i stršljenova. 

Povećane mjere nadzora u sprečavanju nedozvoljenog paljenja ili loženja vatre na javnim i drugim površinama zadatak su Sekretarijata za inspekcijske poslove, koji će pojačati kontrolu izletišta, kupališta, bazena, kao i nazdor nad radom trgovine i zanatstva.

Biće organizovan i stalni nadzor nad prodajom robe unutar pijaca i preduzete mjere radi sprečavanja prodaje kvarljive robe.

"Veterina Beograd" preduzeće mjere na obezbjeđivanju rezervi vode za domaće životinje i kućne ljubimce iz svoje nadležnosti.

Kako je odlučeno, rukovodioci organizacionih cjelina Gradske uprave pojačaće kontrolu poštovanja Zakona o zaštiti od duvanskog dima radi sprečavanja izbijanja požara, a Sekretarijat za socijalnu zaštitu će dati prijedlog mjera zaštite i pružanja pomoći za najugroženije stanovništvo na teritoriji grada.

U slučaju proglašenja vanredne situacije zbog elementarne nepogode od visoke temperature i suša, dogovoreno je da se obezbijedi operativno dežurstvo i pravilan rad stručno-operativnih timova za odbranu od suša i visokih temperatura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije