Ex -Yu

Beograd uvodi električne autobuse

Beograd uvodi električne autobuse
Foto: N.N. | Beograd uvodi električne autobuse

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Čepurinom rekao da Grad Beograd planira da u centar uvede u saobraćaj električne autobuse, kao što ima Moskva.

Na sastanku, na kojem je bilo riječi o saradnji Beograda i Moskve i investicijama ruskih kompanija u Beogradu, Mali je Čepurinu predstavio projekte koji se realizuju u Beogradu, kao i planove za dalji razvoj, poput izgradnje metroa i dalje obnove gradskog voznog parka "Beograd".

Mali je naveo da je u planu nabavka 80 elektrobusa, 100 autobusa, 20 tramvaja i 20 minibuseva i pozvao ruske kompanije da se prijave na tender za nabavku novih vozila, saopštila je Gradska uprava Beograda.

"To je veliki projekat kojim će se promeniti slika grada, jer će iz centra grada biti izmeštene trolejbusi, a uvedeni elektrobusi. Slično je i u Moskvi, gde u centru grada saobraćaju elektrobusi, a u drugim delovima grada autobusi na gas", rekao je Mali.

On je istakao da Beograd može mnogo da nauči od Moskve po pitanju izgradnje metroa.

"Izgradnja metroa je naš najvažniji projekat, a ruske firme imaju odlične reference kada je u pitanju izgradnja i održavanje metroa", rekao je Mali.

Mali je istakao da odnosi Beograda i Moskve nikada nisu bili bolji i podsjetio da je prošle godine produžen Sporazum o saradnji dva grada do 2020. godine.

On je izrazio zadovoljstvo što veliki broj privatnih ruskih kompanija dolazi u Srbiju i bira Beograd kao regionalni centar.

Mali je prihvatio poziv gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina da delegacija Beograda prisustvuje urbanističkom forumu u julu u Moskvi, kao i moskovskoj Međunarodnoj nedjelji obrazovanja početkom septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije