Ex -Yu

Berlinski proces samo skup mrtvih deklaracija

Berlinski proces samo skup mrtvih deklaracija
Foto: Tanjug | Berlinski proces samo skup mrtvih deklaracija
Uroš Vukić

BANJALUKA - Berlinski proces, započet 2014. godine sa ciljem bolje saradnje i približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, nije ispunio očekivanja prije svega zbog nespremnosti EU za daljim proširenjem, ali i sve jačim evroskepticizmom u tim zemljama.

Ako se izuzme osnivanje Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju, Deklaracije o regionalnoj saradnji i rješavanju bilateralnih sporova i obećanih, a uglavnom nepovučenih stotina miliona evra, konkretnih rezultata Berlinskog procesa nema, mada je na samom početku 2014. godine kao diplomatska inicijativa najjačih zemalja EU obećavao dosta.

Peti samit u okviru Berlinskog procesa, koji je održan u Londonu prethodna dva dana, prema ocjeni analitičara pokazao je da Evropa, zaokupljena unutrašnjim problemima, nema snage i želje da sebi privuče zemlje zapadnog Balkana i pokrene procese koji bi doveli do ekonomskog napredovanja i međusobnog povezivanja privrede i stanovništva.

"Londonska konferencija je otaljavanje posla u jednom vakuumu i ne zna se koja je uloga Britanije u čitavom procesu pridruživanja zemalja Balkana Evropskoj uniji, niti ima konkretnih ideja šta bi trebalo da se uradi. Problemi na zapadnom Balkanu stoje i ne pomjeraju se puno. Činjenica je da nema nekog pomaka i očigledno je da ta formula uslovljavanja i nagrađivanja ne uspijeva. Nama treba unutrašnja svijest o potrebi za EU koju nemamo, a političarima to odgovara", rekao je Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose, dodajući da je politička inercija u EU velika.

U samoj Evropi, ali i među političarima sa zapadnog Balkana sve glasniji su oni koji smatraju da Berlinski proces nije uspio, te da je prvobitno dobro zamišljen, kao i da je na samom početku ulivao optimizam.

"Svuda oko nas su različite vrste predstava. Između ostalog i ovo je jedna predstava, da mi u zemlji koja izlazi iz EU razgovaramo o evropskim integracijama zapadnog Balkana", rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, dodajući da su problemi u EU i oko EU veoma aktuelni te da to baca drugu sliku na samit EU i zapadnog Balkana.

Inače, Berlinski proces je jedna vrsta diplomatske inicijative koja se odnosi uglavnom na zemlje zapadnog Balkana i njihov put ka EU. Počeo je prvom konferencijom o zapadnom Balkanu u Berlinu 2014. godine, a nastavljen konferencijama u Beču, Parizu, Trstu 2016. godine i sada u Londonu. Gotovo svim samitima je zajedničko da je na njima potpisano po nekoliko deklaracija, koje praktično u stvarnom životu malo šta znače.

"Negativni trendovi u dijelovima zapadnog Balkana posljedica su podijeljene EU koja šalje protivrječne poruke i više ne nudi poštenu i realističnu perspektivu članstva", rekao je nedavno Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu, naglašavajući da je značajno povećana saradnja među zemljama zapadnog Balkana i pokrenut izvjestan broj projekata, ali da je ipak Berlinski proces u posrtanju.

"Međutim, za to nije kriv zapadni Balkan, već članice EU koje u njemu učestvuju", rekao je Biber.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije