Ex -Yu

Bez dogovora Skoplja i Atine, dijalog se nastavlja

Bez dogovora Skoplja i Atine, dijalog se nastavlja
Foto: i | Bez dogovora Skoplja i Atine, dijalog se nastavlja

NJUJORK - Konačno rješenje za spor između Grčke i Makedonije oko pitanja imena Makedonije nije pronađeno ni nakon dvodnevnih pregovora u Njujorku, ali su obje strane odlučne u tome da treba nastaviti pregovore dok se rješenje ne pronađe, izjavio je danas posrednik UN u pregovorima Metju Nimic.

On je to kazao nakon dvodnevnih pregovora između ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije, Dimitrisa Kocijasa i Nikole Dimitrova u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, navodeći da Dimitrov i Kocijas odlaze u Brisel, gdje će nastaviti dijalog, prenosi MIA.

"Nemamo dogovor. Dvije strane nastavljaju pregovore. Na dobrom smo putu. Dvojica ministara će u Briselu nastaviti dijalog", rekao je poslije razgovora Nimic, koji u ime UN vec 21 godinu posreduje u rješavanju ovog spora.

Pokazao se tako kao neosnovan optimizam grčke i makedonske strane da bi šefovi diplomatija dvije zemlje mogli u Njujorku da postignu dogovor o imenu Makedonije i na taj način otvore vrata makedonskim integracijama u NATO i EU.

Nimic je, međutim, ponovo naglasio da očekuje da će dvije strane pronaci rješenje problema.

"Pregovori su značajno intenzivirani. Kao što sam rekao, dvije strane imaju čvrste stavove jer su u pitanju nacionalni interesi. Dvije strane prepoznaju važnost postizanja rješenja i odlučne su da do toga dođe", kazao je on.

Kako grčki dnevnik Katimerini piše, Kocijas i Dimitrov su, tokom dvodnevnih pregovora u više od deset časova pokušavali da pronađu obostrano prihvatljivu formulaciju za buduće ime Makedonije, nadajući se da bi mogli da iskoriste momentum nastao poslije makedonskog prijedloga "Republika Ilindenska Makedonija".

Dvojica ministara, poslije ove runde pregovora, nisu komentarisali tok dijaloga, prenosi RTS.

Taj prijedlog nije naišao na preterano oduševljenje opozicije u Atini, dok su vlast i opozicija u Makedoniji bili prilicno uzdržani nadajući se da bi prihvatanje ovog imena moglo da ubrza makedosnke evroatlantske integracije.

Skoplje i Atina se nadaju da će problem koji vec 27 godina potresa odnose dvije države biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obje strane, pa su u Makedoniji ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom nedjelje Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena.

Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije