Ex -Yu

Bez dogovora o sudbini Makedonije

Bez dogovora o sudbini Makedonije
Bez dogovora o sudbini Makedonije

SKOPLJE - Šesti sastanak lidera četiri najveće političke partije u Makedoniji o prevazilaženju političke krize u zemlji završen je bez dogovora.

Nije bilo izjava nakon sastanka na kome su učestvovali lideri VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev iz makedonskog, te predsjednik Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti i vođa Demokratske partije Albanaca Menduh Tači iz albanskog političkog korpusa.

Sastanku su prisustvovali ambasador EU Aivo Orav i ambasador SAD DŽes Bejli.

Tokom proteklih dana vladajući VMRO-DPMNE zaoštrio je retoriku. Predsjednik stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji nema nameru da se povuče sa premijerske pozicije, optužio je Zaeva da minira dogovor iz Brisela o
organizovanju izbora i da želi da izbjegne prijevremene izbore.

Prema dogovoru dvojice lidera na sastanku sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom dogovoreno je da prijevremeni izbori budu održni u aprilu naredne godine.

Kamen spoticanja je ostavka premijera. Opozicija traži da se Gruevski povuče sa premijerske pozicije šest mjeseci prije održavanja izbora i da se formira tehnička vlada. Premijer ostaje pri stavu da se povuče sa funkcije tri mjeseca prije izbora.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, a kriza je intenzivirana krajem januara, kada je Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlade za kriminal i korupciju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije