Ex -Yu

Bivše slovenske diplomate: Milanović kao Tito, Hrvatskoj blokirati Šengen

Bivše slovenske diplomate: Milanović kao Tito, Hrvatskoj blokirati Šengen
Bivše slovenske diplomate: Milanović kao Tito, Hrvatskoj blokirati Šengen

Hrvatski sabor danas je jednoglasno izglasao izlazak Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom.Evropska komisija, koja je prije glasanja u Saboru kazala kako u potpunosti podupire arbitražni postupak, saopštila je nakon objave rezultata glasanja kako će poštovati odluku Sabora, ali kako joj je žao zbog jednostrane odluke Hrvatske da napusti proces.

Dimitrij Rupel, bivši slovenski ministar spoljnih poslova, komentarisao je hrvatsku odluku ističući kako ga aktualna situacija žalosti, javlja Žurnal24.

"Ja sam i prije skandala govorio kako me strah da se Hrvati neće držati odluke, baš kao što se dosad nisu držali nijednog dogovora koji su sklopili sa Slovenijom. Jedina opcija je bila da im blokiramo pristup Evropskoj uniji dok se neke stvari ne urede. Tako se slovenska vlada ponašala od 2004. do 2008. godine. Kada je došla Pahorova vlada, prestali smo postavljali takve uslove te smo sklopili taj nezgrapni arbitražni sporazum. To što ga se Hrvati sada žele osloboditi je dio njihove politike. Hrvati ne žele sporazum sa Slovenijom, ne žele uređeno pitanje granica. Žele incidente i dramu", kazao je Rupel, ističući kako očekuje nove pregovore.

Milanović kao Tito, ne priznaje sud

Novonastalu situaciju prokomentarisao je još jedan bivši slovenski šef diplomatije, Ivo Vajgl.

"Rasprava o ponašanju Sekolec i Drenikova nije primjereno okončana. Niko nije stao u njihovu obranu, oboje su dali ostavku. Na Arbitražnom je sudu da odluči je li to dovoljno za prekid postupka. Kao što je najavljeno, obje strane bit će pozvane u Haag, a Sud će onda odlučiti hoće li nastaviti s radom. Ukoliko odluči nastaviti, presuda će biti donesena. Obje zemlje su se obvezale na to da će je poštivati", naglašava Vajgl.

"Milanovićeva izjava o tome da neće poštiovati odluke Suda je u stilu izjave Tita: "Ja ne priznajem ovaj sud'. Ako si član međunarodne zajednice, moraš poštovati međunarodno pravo i institucije", kaže Vajgl za Žurnal24.

Rupel, s druge strane, ističe kako Slovenija još nije iskoristila sva diplomatska oružja u procesu te napominje kako uvijek postoji i opcija da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u Schengen.

Šengen - novi slovenski ultimatum?

"Mislim da je potrebno smijeniti našeg ministra spoljne politike, a možda i vladu te formirati vladu nacionalnog jedinstva koja bi pripremila scenarij za rješenje situacije. To bi najbrže funkcionisalo s pregovorima u kojima bi pozicija bila čvrsta - sve dok ne budemo postigli dogovor, nećete ući u Šengen", ističe Rupel, koji, za razliku od aktualnog šefa diplomacije, ne smatra kako je imenovanje Ronija Abrahama za slovenskog arbitra diplomatska pobjeda Slovenije.

Rupel smatra kako je to sramotno.

"Velika je sramota da Slovenac nije imenovan za arbitra. Šta stranac zna o ovim pitanjima? Svaka država je dobila šansu da pošalje svog čovjeka, a izbor stranca ide na ruku hrvatskom stavu da je sud pristrasan", kaže Rupel.

Slovenske reakcije na današnju saborsku odluku još pristižu, a Vesna Pusić je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u 18 sati sazvala čitav diplomatski zbor. Tako da je prilično izvjesno kako će svi strani diplomati biti uključeni u raspravu o arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

Slovenski premijer Miro Cerar nastavlja ustrajavati u tome da se arbitražni postupak treba nastaviti. Istovremeno, Cerar je u današnjoj izjavi pozvao na tolerantnost i suzdržanost, kako se ne bi uznemiravala javnost u dvjema državama.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije