Ex -Yu

Bivšem slovenačkom ministru ukradena dokumentacija o Merkatoru

Bivšem slovenačkom ministru ukradena dokumentacija o Merkatoru
Foto: Ilustracija | Bivšem slovenačkom ministru ukradena dokumentacija o Merkatoru

LJUBLJANA - Nekadašnjem slovenačkom ministru privrede i savjetniku premijera za privatizaciju Metodu Dragonji u subotu su u Ljubljani u sred bijela dana iz atomobila ukrali pasoš i ključeve stana, ali i povjerljivu poslovnu dokumentaciju pohranjenu u elektronskom obliku na više USB diskova, objavili su u ponedjeljak slovenački mediji.

Dragonji koji sada vodi državno preduzeće za pripremu izgradnje nove željezničke pruge iz Kopra prema Mađarskoj i Austriji provalili su u vozilo u subotu između 12 i 14 sati, a bilo je parkirano na ljubljanskom Gradu, obnovljenom srednjovjekovnom utvrđenju i simbolu Ljubljane, u blizini zgrade gradske administracije u kojoj radnim danima "ordiniraju" ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i gradska administracija.

Kako navode Slovenačka televizija i mariborski list "Večer", na ukradenim USB diskovima Dragonja je imao i povjerljivu poslovnu dokumentaciju, među ostalim vezanu na Merkator, ali i za djelatnost državne firme za izgradnju strateške pruge Koper - Sežana koja je  zadnje vrijeme postala predmet ogorčenih političkih polemika.

Dio opozicije je protiv zakona na temelju kojeg je Cerarova vlada pokrenula izgradnju te pruge jer se ne slaže s njenom trasom i cijenom. Opozicija tvrdi da je riječ o političkom projektu koji će skupo koštati slovenačke poreske obaveznike, te da premijer njime želi da dokaže da je pokrenuo nove javne investicije.

Cerar je s druge strane opoziciju optužio da se suprotstavljaju izgradnji pruge iz nerazumljivih  političkih razloga jer su ljubomorni na uspjehe njegove vlade, pa joj mogu parirati samo "populizmom" koji šteti državnim interesima.

Opoziciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše podržala je inicijativu prikupljanja 40.000 potpisa za referendum na kojem bi se odlučivalo o trasi i cijeni te pruge.

Da bi inicijativa uspjela i parlament raspisao referendum treba im 40.000 potpisa, a inicijatori tvrde da nisu daleko od tog broja i da će ih uspjeti prikupiti iako jednomjesečni rok za prikupljanje potpisa ističe u ponedjeljak. Dragonja je bio ministar i državni tajnik u više vlada, a iskusni je poslovni čovjek i menadžer. Niz godina vodio je kao direktor ljubljansku farmaceutskukompaniju "Lek", dok nije prodana švajcarskom Sandozu, a jedno vrijeme je bio i predstavnik švajcarske multinacionalke u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije