Ex -Yu

Borisov: Balkan će biti jedno od najboljih mjesta za život

Borisov: Balkan će biti jedno od najboljih mjesta za život
Foto: Tanjug/AP | Borisov: Balkan će biti jedno od najboljih mjesta za život
Tanjug

SOFIJA - Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspjeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

Borisov je na otvaranju konferencije "Dijalog sa zapadnim Balkanom: stvaranje područja rasta, sigurnosti i povezanosti na putu ka Evropi", u Sofiji, rekao da svi u Savjetu razumijju značaj željezničkih koridora, autoputeva, digitalne infrastrukture i luka u regionu.

Prema njegovim riječima, lideri Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke koji su u Sofiji moći će da steknu pravu ideju o tome šta će se finansirati i kako.

"Uvjeren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mjesta za život u Evropi", rekao je Borisov.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Zaharijeva je rekla da zemlje Zapadnog Balkana pokazuju da su sposobne da primjene reforme i riješe bilateralne sporove.

"Najprije treba da pokažemo da možemo da živimo u sadašnjosti, ostavimo prošlost iza sebe i sarađujemo", rekla je Zaharijeva.

Ona je rekla da se neto platiše u EU protive brzom proširenju EU napominjući, međutim, da beskonačno odlaganje obeshrabruje građane Zapadnog Balkana.

Šef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber rekao je da "Evropi treba Zapadni Balkan i Zapadni Balkan treba Evropi ali u EU postoji otpor".

On je kazao da želi da ubedi ljude da za Zapadni Balkan postoji put ka Evropi, ali je dodao da EU nije spremna da sada primi još šest novih članica.

Konferencija je održana uoči sutrašnjeg samita EU - Zapadni Balkan, a prisustvuju joj političari i predstavnici nevladinih organizacija zemalja regiona i EU.

Glavna tema je bila evropska perspektiva zemalja u regionu i koji su to koraci kojima se postiže njihova povezanost.

Inače, Bugarska je domaćin sutrašnjeg samita EU - Zapadni Balkan kojoj će prisustvovati lideri 28 zemalja članica EU i šefova država i vlada zemalja Zapadnog Balkana.

Samit je veliki uspjeh za Bojka Borisova, smatra Veber koji je ranije danas na bugarskoj nacionalnoj televiziji rekao da je Borisov uspio da temu zapadnog Balkanapostavni na agendu evropske spoljne politike.

"Očekujem da će danas rezultat biti signalizacija Balkana na mapi, kao i na njihovoj infrastrukturi, finansijama i ekonomiji", rekao je on.

Veber je, međutim, dodao da treba biti iskren i da ne treba očekivati članstvo neke od zemalja zapadnog Balkana u EU u kratkom roku.

"Evropska unija je uključena u finansije u ovim zemljama, ali da države same moraju učiniti sve od sebe. Mi Evropljani se moramo pripremiti za proširenje EU", rekao je Vebar i dodao da oni koji žele u članstvo moraju da urade prvo svoj domaći zadatak.

Evropa, prema njegovim riječima, danas ne reaguje dovoljno brzo prilikom donošenja odluke o spoljnoj politici.

Veber je ocijenio da je dobar znak to što će predsjednik Srbije prisustvovati samitu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije