Ex -Yu

Bramerc: Hrvatska promoviše nekažnjivost ratnih zločina

Bramerc: Hrvatska promoviše nekažnjivost ratnih zločina
Foto: Arhiva | Bramerc: Hrvatska promoviše nekažnjivost ratnih zločina

NJUJORK - Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc je u izvještaju pred Savjetom bezbjednsoti Ujedinjenih nacija (UN) naveo da hrvatska vlada još uvijek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog veća odbrane (HVO).

U izvještaju se navodi da Vlada Hrvatske nije povukla zaključak iz 2015. godine kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje uticaja na proces pravde.

Uprkos direktnim naporima Kabineta tužilaštva MMKS-a prema hrvatskim vlastima, po izvještaju, mali napredak je ostvaren u protekle tri godine zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja.

"Ovakva politika utiče na promovisanje nekažnjivosti na račun žrtava širom regiona, koje zaslužuju pravdu", stoji su Bramercovom izvještaju, gdje se takođe navodi da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatske vlade.

On je u izvještaju naveo da bi hrvatska vlada odmah trebalo da povuče ovakav stav, te da "dopusti procesu pravde da se nastavi bez dodatnog uplitanja".

Bramerc je u izveštaju naveo i da je smanjena saradnja hrvatskih vlasti dovela do važnih zastoja u istragama i procesuiranju u susednim zemljama. Istovremeno, u očima javnosti, kako stoji u izvještaju, čini se da, dok "hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susednih zemalja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije