Ex -Yu

Branimir Glavaš ostaje u istražnom pritvoru

Branimir Glavaš ostaje u istražnom pritvoru
Branimir Glavaš ostaje u istražnom pritvoru

ZAGREB- Vrhovni sud je ponovno odredio istražni zatvor Branimiru Glavašu, saznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu kojemu je poslijepodne dostavljena ta odluka.

Odlučujući u skladu s uputstvom Ustavnog suda, Vrhovni je sud zaključio da Glavaš ostaje u istražnom zatvoru, koji ne smije trajati  duže od 5. maja 2016. godine, izjavio je portparol Županijskog suda Krešimir Devčić.

Ustavni sud prošle sedmice je djelimično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. aprila.

Glavašev advokat Višnja Drenški Lasan tada je pojasnila da je Ustavni sud odluku o Glavaševom istražnom zatvoru "vratio" Vrhovnom sudu jer u ukinutom rješenju stoji da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne duže od kazne na koju Glavaš nepravosnažno osuđen, a to je 10 godina.

"To bi značilo da Glavaš godinama može biti u istražnom zatvoru, što je nemoguće jer postoje granice njegovog maksimalnog trajanja",  naglasila je Drenški Lasan.

Dodala je i da je Ustavni sud naveo kako Vrhovni sud, prilikom novog odlučivanja, mora voditi računa o praksi Europskog suda za ljudska prava, posebno jer je riječ o slučaju kakav još nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. marta, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja u nedjelju poslijepodne, 29. marta, je prevezen u zatvorsku bolnicu, gdje će biti zadržan, objavljeno je juče na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije