Ex -Yu

Bratstvo Srba i Rusa zapečaćeno krvlju

Bratstvo Srba i Rusa zapečaćeno krvlju
Bratstvo Srba i Rusa zapečaćeno krvlju

BEOGRAD - U Sabornoj crkvi u Beogradu sveštenstvo Srpske i Ruske pravoslavne crkve služilo je parastos za srpske i ruske vojnike koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu, uz poruku da je bratstvo srpskog i ruskog naroda zapečaćeno krvlju.

Parastos je, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je u besjedi rekao da se danas sjećamo onih koji su prije 100 godina životima branili Beograd u Prvom svjetskom ratu.

"Sjećamo se i onih koji su u 19. vijeku, Drugom svjetskom ratu i najnovijim ratovima položili živote za pravoslavnu vjeru, cara, kralja i otačastvo. Nema veće ljubavi nego da neko položi svoj život za svoje bližnje", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije rekao je da su srpski i ruski narod svoju bratsku ljubav zapečatili krvlju i da nema dubljeg zajedništva od onog koje je zapečaćeno hristolikom žrtvom.

"U tom znaku je i sva istorija srpskog i ruskog naroda", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da je stogodišnjica Prvog svjetskog rata prilika da se sjetimo ruskog cara Nikolaja /Romanova/, čiji je "nestanak" u Rusiji bio uzročnik useljenja "zlih duhova" u njegov ruski narod, što je trajalo 70 godina.

"Tek u ovom naše vrijeme majka Rusija se vraća sebi i svojim vijekovnim idealima i vrijednostima, a zajedno sa njom i mi koji smo krvlju vezani", rekao je Amfilohije.

On je istakao da nasilje tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, nasilje tokom NATO bombardovanja i ono koje se odvija u Ukrajini nisu i neće donijeti sreće i napretka.

Parastos je služen u okviru rusko srpskog skupa "Veliki rat i početak novog svijeta: podsjećanje na čovječanstvo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije