Ex -Yu

Brisel od Srbije traži neutralnost prema Rusiji

Brisel od Srbije traži neutralnost prema Rusiji
Brisel od Srbije traži neutralnost prema Rusiji

BEOGRAD - Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da je ono što Brisel traži od Srbije, kada je u pitanju Rusija, definisano kao pitanje solidarnosti ili aktivne neutralnosti.

Ona kaže da EU razumije da je srpska pozicija specifična i da Srbija, zbog svojih spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa, želi da zadrži situaciju u kojoj neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da je spremna da do momenta ulaska u EU prihvati sve obaveze koje proizlaze iz članstva, uključujući i spoljnu politiku i politiku bezbjednosti EU.

Kada je riječ o toku pregovaračkog procesa, Miščević je rekla da je Srbija zainteresovana da se što prije uđe u otvaranje prvih poglavlja.

"U ovom trenutku smo potpuno spremni za otvaranje poglavlja 32, koje se odnosi na finansijski nadzor, ali znamo i prihvatamo da ne može biti otvaranja bilo kog poglavlja pre nego što se otvori jedno od tri teška, među kojim je i poglavlje 35 o Kosovu", rekla je Miščevićeva za "Blic". 

Ona očekuje da poglavlje 35 bude otvoreno do kraja godine. "Prva mogućnost je da bude u oktobru, a druga u decembru", rekla je Miščevićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije