Ex -Yu

Brnabić: Bez mira u regionu nema ni ekonomskog oporavka

Brnabić: Bez mira u regionu nema ni ekonomskog oporavka
Foto: Tanjug | Brnabić: Bez mira u regionu nema ni ekonomskog oporavka

PODGORICA - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je, na Samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, da je Srbija vojno neutralna zemlja, opredjeljena za saradnju sa svim partnerima, posvećena vrijednostima UN kada je riječ o očuvanju mira i saradnji u regionu.

Brnabić je, na radnom dijelu Samita, istakla da opredjeljenje Srbije ostaje čvršća saradnja sa državama regiona, a ne izolacija.

Kada je riječ o saradnji sa susjedima, predsjednik Vlade Srbije je rekla da je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti veoma važno, jer bez njih nema ekonomskog oporavka i stabilnosti, a time ni dostizanja evropskih standarda i vrijednosti.

Nastavak ekonomskih reformi, povećanje konkurentnosti, kao i zajednički infrastrukturni projekti naša su budućnost, rekla je Brnabić i poručila da će Srbija u vođenju svoje spoljne politike tome posvećivati najveću pažnju.

Brnabić je konstatovala da je očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti izazov za cijelu međunarodnu zajednicu i istakla da je Srbija u potpunosti posvećena vrijednostima Ujedinjenih nacija kada je riječ o očuvanju mira.

Ona je podsjetila da srpske oružane snage od 2003. učestvuju u mirovnim operacijama širom svijeta i da se u ovom trenutku 332 pripadnika Vojske Srbije nalazi na zadacima očuvanja mira i pomoći najugroženijima.

"Srpski vojnici angažovani su u Kongu, Liberiji, Kipru, Libanu, Bliskom istoku, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, a po broju angažovanih vojnika Srbija zauzima visoko sedmo mjesto u Evropi, odnosno 45. u svijetu", rekla je Brnabić.

Učešćem u operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije za očuvanje mira, Srbija potvrđuje da je privržena saradnji sa zemljama EU i institucijama Unije, poručila je ona.

Brnabić je ponovila da je Srbija vojno neutralna zemlla, ali odgovoran, predvidiv i pouzdan partner Alijanse i da u potpunosti poštuje opredjeljenje susjeda u vezi sa njihovim članstvom u NATO.

Govoreći o bezbjednosti regiona, Brnabić se osvrnula na migrantsku krizu u čijem rešavanju, kako je rekla, Srbija daje aktivan i konstruktivan doprinos, zbog čega često dobija pohvale.

Srbija je pokazala da je spremna da preuzme svoj dio tereta i podijeli odgovornost u suočavanju sa migrantskom krizom, rekla je Brnabić i dodala da u tome poseban doprinos imaju zajedničke snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova angažovane na obezbjeđenju državne granice, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije