Ex -Yu

Brnabić: U EU nema bojazni zbog posjete Putina Beogradu

Brnabić: U EU nema bojazni zbog posjete Putina Beogradu
Foto: Tanjug | Brnabić: U EU nema bojazni zbog posjete Putina Beogradu

BEOGRAD - Srpski premijer Ana Brnabić rekla je da misli da EU nema bojazan od posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, te ocijenila da će Srbija imati veću sigurnost snabdijevanja gasom.

Brnabićeva je navela da se juče prilikom posjete Strazburu susrela sa predstavnicima EU, među kojima je bio i izvjestilac za Srbiju Dejvid Mekalister i da je jedna od tema bila i posjeta ruskog predsjednika Srbiji.

"Mislim da EU nema neku bojazan od ove posete. Oni znaju da imamo tradicionalno bliske veze sa Rusijom i da te veze nisu samo tradicionalno bliske u smislu kulture, već i da su ekonomske", rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je dodala da je saradnja sa Rusijom važna i zbog bezbjednosti u snabdijevanju gasom.

One koji se, kako kaže, eventualno brinu zbog posjete Putina podsjetila je da je prošle godine u ovo vrijeme u Srbiji boravio japanski premijer.

"To je pokazatelj koliko su za srpsku ekonomiju i politiku važni dobri odnosi sa svima", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o kvotama EU za izvoz srpskog čelika, Brnabićeva je rekla da nije zabrinuta za srpsku Željezaru u Smederevu, koju su preuzeli Kinezi, te dodala da ima sve političke garancije da Srbija neće značajno biti pogođena kvotama, ali da će biti teže i da će zahtijevati politički angažman Srbije.

Ona je dodala da je EU bila natjerana na ove mjere i da one nisu uperene protiv Srbije, kao ni protiv Kine, te podsjetila da su SAD prve uvele protekcionističke mjere protiv EU, a sada Evropska komisija mora da uzvrati mjerama protiv tog tržišta, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je dodala da će mjere EU, koje će stupiti na snagu od 4. februara, biti ukinute kada SAD ukine sporne mjere.

"Naša Železara je bezbedna, mere će morati da idu i protiv nas, ali uzeli su u obzir sve naše analize. Za nas su relevatne tri kategorije. Za jednu nećemo imati nikakve kvote, za druge dve ćemo verovatno imati, ali ćemo moći da ih podignemo i ta odluka je dobra i nije dobra za našu Železaru", rekla je premijer Srbije.

Ona je rekla da postoji klauzula da se Srbija može obratiti Evropskoj komisiji i zatražiti dodatne pregovore o kvotama, ako bude zabrinuta za svoj čelik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije