Ex -Yu

Brnabić i Merk: Srbija se zalaže za stabilnost Zapadnog Balkana

Brnabić i Merk: Srbija se zalaže za stabilnost Zapadnog Balkana
Foto: Tanjug | Brnabić sa Merk: Srbija za regionalnu saradnju i stabilnost

MINHEN - Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić danas je u razgovoru sa državnom ministarkom za evropske poslove i regionalne odnose Bavarske, dr Beate Merk u Minhenu rekla da se Srbija zalaže za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i da će, kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner, nastaviti da radi na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti.

Premijerka Brnabić upoznala je državnu ministarku Merk sa aktuelnim političkim temama u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

"Srbija insistira na punoj primeni već dogovorenog u okviru Briselskog dijaloga, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala", naglasila je Brnabić, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi Srbije i Nјemačke jako dobri. Brnabić je rekla da je dalje unapređenje bilateralne saradnje sa SR Nјemačkom od posebnog značaja za Srbiju.

"Srbija je zahvalna Nјemačkoj na pomoći i podršci u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj naše zemlje", naglasila je predsјednica Vlade u razgovoru sa državnom ministarkom Merk.

Posebna tema razgovara bili su ekonomski odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Nјemačke.

Nјemačka je investirala više od 1,4 milijarde evra, a u više od 370 nјemačkih kompanija u Srbiji zaposleno je oko 35 hiljada radnika.

"Nemačka je među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i jedna od prvih pet investitora“, istakla je Brnabić u razgovoru i dodala da smo posebno zainteresovani za povećanje nјemačkih investicija, prije svega u oblastima infrastrukture, autoindustrije, energetike i poljoprivrede.

"Saradnja u oblasti digitalizcije posebno je značajna i na tome će dve zemlje raditi u narednom period", istaknuto je na sastanku.

Pored toga, Njemačka je i naš najveći bilateralni donator: od 2000. godine do danas odobreno je oko 1,6 milijardi evra razvojne pomoći u vidu bespovratnih sredstava i mekih zajmova.

Brnabić i Merk razgovarale su i o nastavku podrške Bavarske dualnom obrazovanju u Srbiji.

„Srbija posvećuje posebnu pažnju daljem jačanju saradnje sa nemačkim saveznim pokrajinama, jer je to najveći potencijal za unapređenje odnosa“, naglasila je Brnabić i podsjetila da je, tokom 2015. i 2016. godine, tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić posetio Baden-Virtemberg, Bavarsku, Hesen i Hamburg.

Premijerka Brnabić boravi u Minhenu, u okviru učešća na konferenciji "Digital, Life, Desing".

Konferencija, koja je po ocjeni "Ekonomista" jedna od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi, okupila je oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije