Ex -Yu

Brnabić i Orban: Bez Srbije nema bezbjednog Balkana

Brnabić i Orban: Bez Srbije nema bezbjednog Balkana
Foto: Tanjug | Brnabić i Orban: Bez Srbije nema bezbjednog Balkana
Srna

BUDIMPEŠTA - Predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić i Mađarske Viktor Orban ocijenili su danas u Budimpešti da su odnosi dvije države na istorijskom nivou i da bez Srbije nema bezbjednog Balkana.

Orban je naglasio da je Srbija za Mađarsku ključna zemlja na zapadnom Balkanu koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbjednosti, prenijeli su beogradski mediji. 

"Nema bezbjednog i mirnog Balkana bez Srbije", rekao je mađarski premijer na zajedničkoj konferenciji sa Brnabićevom, poslije sjednice dvije vlade. 

On je ukazao i da su se danas sreli zvaničnici dvije zemlje koje su svjesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu. 

Orban je zahvalio Vladi Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću, što su, naveo je, pomogli da migracija bude zadržana na južnoj granici Mađarske. 

"Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbjednosnom smislu i svima je problem kako da osiguraju bezbjednost za građane", rekao je Orban. 

On je istakao i da Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državljane i kulturni identitet. 

Brnabićeva je zahvalila Mađarskoj što podržava Srbiju na putu ka EU, istakavši da su odnosi dvije zemlje na istorijski najvišem nivou, što je, prije svega, rezultat lične posvećenosti i prijateljstva Vučića i Orbana. 

Ona je čestitala premijeru Mađarske na ekonomskim uspjesima u porastu izvoza i smanjenju nezaposlenosti. 

"I ovde sam danas da snažno poručim da smo posvećeni odnosima i prijateljstvu sa Mađarskom i da ćemo nastaviti da gradimo te odnose", rekla je Brnabićeva. 

Na zajedničkoj sjednici vlada prethodno je potpisano devet međudržavnih sporazuma, kao i jedan sa privatnom firmom iz Arilja u vezi sa proizvodnjom malina. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije