Ex -Yu

Budimir: U Hrvatskoj nije provedena deustašizacija

 Budimir: U Hrvatskoj nije provedena deustašizacija
Budimir: U Hrvatskoj nije provedena deustašizacija

BEOGRAD - U Hrvatskoj nije provedena deustašizacija i ta ideologija nije poražena, što potvrđuje i oslobađajuća presuda Opštinskog suda u Splitu članu navijačke grupe "Torcida" Antoniju Vujčiću /24/ za učešće u postavljanju transparenta "Srbe na vrbe", zloglasne ustaške krilatice, izjavio je predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

"Ova presuda samo potvrđuje da se u Hrvatskoj, bez obzira na promjenu vlasti, gotovo ništa nije promijenilo kada je položaj Srba u pitanju. Zato ne čudi što je splitski Opštinski sud oslobodio odgovornosti Antonija Vujčića, čime samo potvrđuje ono što stalno ističemo - da je hrvatsko pravosuđe etnički pristrasno", rekao je Budimir za Srnu  i dodao da će povodom ove presude uputiti otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku i premijeru Ivi Josipovići i Zoranu Milanoviću i još nekim političarima u Hrvatskoj i Srbiji.

 Budimir je konstatovao da je to nastavak procesa koji se provodi godinama i podsjetio da je oslobađajuća presuda početkom januara ove godine donesena i pred sudom u Kninu za prodaju suvenira "Za dom spremni", kada je ovaj po zlu poznati ustaški pozdrav proglašen "povijesnim hrvatskim pozdravom".

"To samo potvrđuje da u Hrvatskoj nije provedena deustašizacija i da ta ideologija nije poražena, što je nedavno priznao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović", kaže Budimir.

 Kao primjer dvojnih mjerila, Budimir je naveo primjer Mileta Dakića /80/, kome je 17. aprila počelo suđenje, poslije godinu dana provedenih u karlovačkom zatvoru.

 Hrvatska je prije 12 godina u odsustvu osudila Dakića na 20 godina zatvora zbog navodnog podstrekivanja na ubistvo tri hrvatska policajca u avgustu 1991. godine na području Karlovca.

"Iako ga svjedoci optužbe na terete za djelo koje mu se pripisuje, a Vrhovni sud je tražio da mu se dozvoli da se brani sa slobode, to nije bilo dovoljno za Županijski sud u Karlovcu, koji je odbio odluku i zabranio da se Dakić brani sa slobode", navodi Budimir.

Prema njegovim riječima, sve ovo ukazuje da se hrvatsko pravosuđe i dalje ponaša kao i tokom vladavine HDZ-a, iako se Hrvatska nalazi pod monitoringom do punog prijema u članstvo EU, koji će trajati do sredine 2013. godine.

"Posebno zabrinjavaju novi napadi na Srbe povratnike zbog čega gotovo da više nema povratka. Uz sve to, posljednjih dana `javljaju` se požari koji odnose u nepovrat sve ono što je iza Srba ostalo u Hrvatskoj", ukazuje Budimir.

Posljednji požar, kako kaže, desio se prije desetak dana na području Veljuna na Kordunu, preko Korane, kada su spaljena sela Poloj, Novi Dol, Novo Selo /opština Duga Resa/ i u opštini Slunj je spaljeno Donje Primišlje.

"Tako je spaljeno 30 domaćinstava i seoska groblja, ali uzroci požara nisu utvrđeni. Na tom području živjeli su Vuletići, Žrvnari, Paići, Vidovići, Kukulji, Ćike, Bjelopetrovići, Pekeči i Jajići. Ovi ljudi nemaju se više gdje vratiti", naglašava Budimir.

Čak i ako počinioci budu otkriveni, Budimir tvrdi da će biti oslobođeni jer hrvatski sudovi, nažalost, i dalje sude samo Srbima. "Sve se ovo dešava baš u proljeće, kada se kod prognanih Srba pojavi želja za povratkom", objašnjava on.

Antonio Vujčić /24/, nezaposleni elektroinstalater i član navijačke grupe "Torcida", u petak je u Opštinskom sudu u Splitu, u ponovljenom suđenju, oslobođen optužbe za učešće u postavljanju transparenta "Srbe na vrbe, nikad zaboravit', nikad oprostit'".

Transparent je bio postavljen na nadvožnjak na Pujankama u julu 2010. godine. Optužnica Opšinskog državnog tužilaštva Vujčića je teretila da je zajedno i u dogovoru sa nepoznatim osobama, zarad izazivanja bezobzirne nesnošljivosti prema pripadnicima srpskog naroda, postavio transparent dimenzija 20 puta četiri metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije