Ex -Yu

Bundestag zabrinut zbog mogućnosti da Haradinaj bude premijer

Bundestag zabrinut zbog mogućnosti da Haradinaj bude premijer
Foto: Ilustracija | Bundestag zabrinut zbog mogućnosti da Haradinaj bude premijer

BERLIN - Predstavnici svih poslaničkih grupa Bundestaga osudili su pominjanje "velike Albanije" i izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da premijer Kosova i Metohije postane Ramuš Haradinaj, čiju su ideologiju pojedini poslanici uporedili sa neonacističkom.

Poslanik i član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Gernot Erler, koji je zastupao stav da je vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji i dalje neophodno, rekao je da je Haradinaj, čija koalicija je na nedavno održanim izborima u južnoj pokrajini Srbije odnijela pobjedu, čovjek koji je pod sumnjom za ratne zločine. 

"Njihov kandidat za šefa vlade je Haradinaj, čovjek pod sumnjom za ratne zločine koji nije iza rešetaka samo zato što su svjedoci povlačili svoja svjedočenja ili su smrtno stradali pod nerazjašnjenim okolnostima", rekao je Erler, pišu "Večernje novosti". 

Erler je dodao da je druga najjača snaga na Kosmetu "Samoopredjeljenje" čiji lider Aljbin Kurti otvoreno traži ujedinjenje sa Albanijom i prekid pregovora sa Beogradom ako Srbija ne prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova. 

Poslanik Ljevice Sevim Dagdelan rekla je da njemačke trupe štite tvorevinu na čijem se vrhu nalazi čovjek koji želi da "zapali" cijeli Balkan. 

Bundestag je produžio mandat Bundesvera na Kosovu i Metohiji na još godinu dana, za šta je od prisutnih 573 poslanika 513 bilo "za". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije