Ex -Yu

Čeku: OVK spreman suočiti se s pravdom

Čeku: OVK spreman suočiti se s pravdom
Čeku: OVK spreman suočiti se s pravdom

PRIŠTINA - Kao bivši pripadnici Oslobodilačke vojske kosova (OVK) nećemo ništa kriti i ne protivimo se istraživanju određenih zločina za koje postoji sumnja, izjavio je za kosovsku televiziju ministar sigurnosnih snaga Kosova Agim Čeku i naglasio da je svaki pripadnik OVK spreman suočiti se s pravdom.

Čeku smatra da je kosovski pravosudni sistem mogao samostalno rješavati ta pitanja, a činjenicu da sjedište specijalnog suda, koji treba istražiti zločine OVK, neće biti u Prištini ocjenjuje kao da "pravda čini nepravdu".

"Kosovo ima kapacitete da formira sud na Kosovu, kao sastavni dio svog pravosudnog sustava, i nema potrebe da imamo neko izdvojeno odjeljenje", rekao je Čeku i dodao da je to presedan i odraz nepovjerenja prema kosovskom pravosuđu, prenio je Tanjug.

Pisanje medija ko bi prvi mogao sjesti na optuženičku klupu, Čeku ocjenjuje kao špekulacije.

"Ne mislim da iko zna ko će tu prvi sjesti, svato od nas je spreman odgovorati na sumnje i optužbe. Ono što je dobro u vezi s ovim sudom je to što će po završetku njegovog rada biti skinute hipoteke i predrasude u odnosu na OVK", rekao je Čeku, dodajući da će se onda "jasno vidjeti ko je bio žrtva, a ko agresor".

Kosovska vlada usvojila je u utorak i u parlamentarnu proceduru Skupštini Koso uputila prijedlog zakona o produžetku mandata Eulexa, u okviru kojeg je predviđeno i osnivanje specijalnog suda za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije