Ex -Yu

Ćelije IS u Makedoniji i na Kosovu: Grafiti IS na srpskim kućama, otkrivena veza Kosovo - Italija

Ćelije IS u Makedoniji i na Kosovu: Grafiti IS na srpskim kućama, otkrivena veza Kosovo - Italija
Ćelije IS u Makedoniji i na Kosovu: Grafiti IS na srpskim kućama, otkrivena veza Kosovo - Italija

PRIŠTINA - Sedmorica kosovskih Albanaca koji su pripadnici organizacije “Islamska država” nalaze se u Makedoniji, piše danas Koha Ditore, pozivajući se na neimenovane pouzdane izvore.

List navodi da su oni stigli iz Sirije u Makedoniju prije tri nedjelje sa talasom izbjeglica, da se nalaze u selima u blizini Skoplja i da je moguće da pripremaju napade na Kosovu.

Predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov je prošle nedjelje izjavio da se više osoba koje su učestvovale u ratu u Siriji vratilo u Makedoniju, među izbjeglicama.

Zeri piše da su u Bošnjačkoj Mahali, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ispisani grafiti Islamske države na nekoliko kuća u kojima žive Srbi.

Policija je uočila nekoliko grafita ispisanih istim sprejom i uglavnom na kućama Srba, izjavio je Željko Bojić iz Direkcije policije za sjeverno Kosovo.

Operacija “Van Dam”: Uhapšeno jedno lice povezano sa IS, otkrivena veza islamista Kosovo - Italija

Takođe, Kosovska policija je u selu u opštini Han i Elezi (bivši Đeneral Janković) uhapsila osobu inicijala S. I. pod sumnjom da je izvršila krivično djelo prema Zakonu o sprečavanju pridruživanja oružanim sukobima van zemlje, prenosi Agencija Anadolija

U saopštenju policije se navodi da je nakon višemjesečne istrage preduzete od strane Direktorijata za borbu protiv terorizma, koji je u okviru Kosovske policije, pod rukovodstvom Specijalnog tužilaštva Kosova i u saradnji sa Sektorom protiv terorizma, u okviru Divizije opšte istrage i specijalnih operacija okruga Brescia, u Italiji, danas (1.12.2015.) realizovan zajednički operativni plan nazvan “Van Damme”.

U okviru te akcije izvršena je kontrola jedne lokacije na Kosovu, kao i tri lokacije u Italiji.

Tom prilikom je u jednom selu, opštine Han i Elezi, privedena osoba S. I. pod sumnjom da je izvršila krivično djelo prema Zakonu o sprječavanju pridruživanja oružanim sukobima van zemlje.

Tokom kontrole zaplijenjeni i su dva komada vatrenog oružja - pištolj i puška tipa karabin, kao i određena elektronska oprema i drugi predmeti, koji mogu biti povezani sa slučajem.

U saradnji sa Specijalnim tužilaštvom Kosova preduzimaju se sve neophodne zakonske radnje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ova operacija pokazatelj da je neophodna međunarodna saradnja u borbi protiv teririzma, kao ključ uspjeha efikasne istrage, te da je Kosovska policija otvorena za saradnju i ubuduće sa bilo kojom državom u borbi protiv terorizma i svih drugih vidova kriminala.

Policija, takođe, apeluje na građane Kosova da ne nasedaju na pozive, propagandu i prevare za uključenje u terorističke slučajeve te da o tome obavijeste policiju.

(NN, mondo, Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije