Ex -Yu

Čepurin: Srbija će imati snage da izdrži iskušenja

Čepurin: Srbija će imati snage da izdrži iskušenja
Foto: N.N. | Čepurin: Srbija će imati snage da izdrži iskušenja

BEOGRAD - U ambasadi Rusije u Beogradu večeras je svečano obilježen Dan branilaca otadžbine, a tom prilikom ambasador Aleksandar Čepurin je rekao da Rusija podržava neutralni status Srbije kao i mirno rješenje kosovskog problema uz poštovanje međunarodnog prava.

"Srbija će imati dovoljno snage i strpljenja da izdrži iskušenja", rekao je Čepurin na svečanosti kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čepurin je rekao i da Rusija pozdravlja unapređenje dobrih odnosa Srbije sa svim zemljama, ako to odgovara njenim interesima.

"Okupii smo se danas da obilježimo Dan branilaca otadžbine, već sedmi put ga dočekujem zajedno sa mnogima od vas.

Hvala vam za takvu čast", rekao je Čepurin.

On je istakao da su Rusija i Srbija više puta morali da brane svoju nezavisnost i suverenitet i da je upravo to formiralo karakter naših naroda.

"Imamo jake vojske, ali najglavnije rusko i srpsko oružje je ipak hrabrost vojnika i oficira, snaga njihovog duha, to je aksiom. Pripadnike oružanih snaga Rusije i Srbije spajaju aktuelni zadaci. Aktivno se razvija i naša vojna i vojnotehnička saradnja", naveo je Čepurin.

Prema njegovim riječima, ključni zadatak Rusije danas je osim osiguranja bezbijednosti i energični razvoj privrede, povećanje životnog standarda ljudi.

Na to je usmjereno 12 nacionalniih projekata, koji će za šest godina izvesti zemlju na apsolutno novi nivo, rekao je Čepurin dodajućio i da je to suština jučerašnjeg obraćanja predsjednika Rusije Vladimira Putina Federalnoj Skupštini.

Ambasador je podsetio da se predstojeće jeseni obeležava i 75 godina otkako je zajedničkim snagama oslobođen Beograd od fašističkog okupatora.

"Važno je zajednički obnoviti Spomen grobolje oslobodilaca Beograda na kojem počiva 1.395 boraca Narodnoslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije", rekao je Čepurin i pozvao na jačanje bratstva ruskog i srpskog naroda kao i razvoj saradnje između oružanih snaga.

Svečanosti su prisustvovali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Zoran Ðorđević i Nenad Popović, kao i patrijarh srpski Irinej.

Proslava Dana otadžbine, koju su organizovali ambasador Čepurin i izaslanik odbrane pukovnik Andrej Sobakin, počela je intoniranjem ruske i srpske himne.

Ovaj praznik, ustanovljen u znak sjećanja na dan kada je tek formirana Crvena armija 23. februara 1918. odbila nemačku invaziju na Petrograd, slavi se u svim državama nekadašnjeg ŠSR-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije