Ex -Yu

Cerar: Nastavićemo strože kontrole granice

Cerar: Nastavićemo strože kontrole granice
Cerar: Nastavićemo strože kontrole granice

LJUBLJANA - Slovenački premijer Miro Cerar poručio je da će ta zemlja nastaviti da sprovodi strože kontrole na graničnim prelazima sa Hrvatskom i da će samo povremeno "sprovoditi blaže ciljane kontrole" na šta je obvezuje izmijenjena šengenska uredba.

On je rekao da je cilj tih kontrola povećanje bezbjednosti i sprečavanje ostalih krivičnih djela, kao što su ilegalna trgovina narkoticima i oružjem, te suzbijanje terorističkih aktivnosti.

Cerar je nazvao "ekstremističkim" tvrdnje poslanika opozicone Udružene liste (ZL) u slovenačkom parlamentu da je njegova "politika izgradnje zidova" prema komšijama samo nastavak politike postavljanja žičanih prepreka za migrante i izbjeglice na početku izbjegličke krize 2015. godine, prenijeli su hrvatski mediji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra "neodrživim stanje" sa dugim čekanjima na graničnim prelazima ka Sloveniji s nadom da će se uskoro naći racionalno rješenje.

"Mi radimo na tome kontinuirano, od dijaloga sa svim partnerima na nivou Evropske unije, dakle s Komisijom, s Savjetom, s drugim državama članicama, kao i direktno sa Slovenijom", rekao je Plenković na marginama manifestacije "Tjedan EU fondova".

On je još jednom podsjetio da pooštravanje uredbe o Šengenu, koja je, kako tvrdi, na neki način nametnuta zbog pretnji terorizmom u brojnim državama članicama, sistemske kontrole svih koji ulaze i izlaze iz EU-a, postoji mogućnost da ona bude derogirana, odnosno da se sa sistemskih kontrola pređe na ciljane.

To su, dodao je, Hrvatska i Mađarska već uradile, te se očekuje da Slovenija uradi isto.

Prema njegovim riječima, međutim, Slovenija to nije uradila u mjeri i na način kako je to učinila Hrvatska.

"Vodimo razgovore sa svima da objasnimo koliko je turizam za nas bitan, koliko je ekonomija važna, ne želimo da dođe do štete u turističkoj sezoni", istakao je premijer.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović upozorila je prošle sedmice evropske zvaničnike da je Slovenija primjenom strožih kontrola prouzrokovala višečasovne zastoje na graničnim prelazima tokom uskršnjih praznika i pozvala Brisel da hitno omogući nesmetan protok ljudi i robe.

Ona smatra da su takvi postupci Ljubljane "u hrvatskoj javnosti stvorili utisak da se ostvaruju neodgovorne najave nekih slovenačkih političara kako se protiv Hrvatske mogu preduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista zbog njenog stava u vezi sa arbitražnim postupkom" u graničnom sporu dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije