Ex -Yu

Cerar pisao Milanoviću, traži nastavak arbitraže

Cerar pisao Milanoviću, traži nastavak arbitraže
Cerar pisao Milanoviću, traži nastavak arbitraže

LJUBLJANA- Slovenački premijer Miro Cerar pisao je danas popodne hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i pozvao ga na tolerantno rješavanje zapleta sa arbitražnim sporazumom, saopštila je kancelarija premijera Slovenije.

Cerar je odlučio da piše hrvatskom kolegi jer u posljednjih nekoliko dana nije mogao da dođe u kontakt sa njim na drugi način, objavila je Slovenačka televizija.

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može da izađe iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Uprkos Milanovićevim izjavama da je Hrvatska odlučila da izađe iz arbitraže, pitanje je da li on misli ozbiljno jer hrvatski sudija u arbitraži Budimir Vukas nije podnio ostavku pa i dalje učestvuje u arbitražnom procesu, navodi slovenačka televizija.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu potvrdilo da je od sekretarijata Stalnog arbitražnog tribunala dobilo upit u kojem se traže dodatna objašnjenja u vezi navoda koje je tom sudu poslala hrvatska vlada i da se o tome izjasni.

Slovenački agent pri tribunalu Mirjam Škrk je izjavila da se ne slaže sa navodima hrvatske vlade nego da Slovenija zahtejva nastavak procesa arbitraže i donošenje konačne odluke o granici na osnovu argumenata koje su sudu dve stranke u postupku već iznele.

Cerar je popodne razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Karlom Erjavcem kako bi razjasnili njegovu poziciju nakon što je dio slovenačke opozicije zatražio da Erjavec preuzme svoj dio odgovornosti zbog "Pirangejta" i ponudi ostavku.

Erjavec je nakon sastanka rekao da je premijer bio zadovoljan njegovim odgovorima i da neće tražiti njegovu ostavku, ali da je moguće da opozicija podnese protiv njega interpelaciju u parlamentu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije