Ex -Yu

Cerar predložen za premijera Slovenije

Cerar predložen za premijera Slovenije
Cerar predložen za premijera Slovenije

LJUBLJANA - Slovenački predsjednik Borut Pahor danas je za premijera predložio stručnjaka za pravo Miru Cerara, čija je novoosnovana stranka levog centra "Stranka Mire Cerara" (SMC) na izborima u julu osvojila relativnu većinu u novom parlamentu.

Parlament ima rok od sedam dana da potvrdi imenovanje 50-godišnjeg Cerara, koji je u prošlosti više puta izrazio protivljenje privatizaciji nekih od najvećih državnih preduzeća, planiranoj kako bi se popravilo teško finansijsko stanje Slovenije, prenio je Rojters.

Nakon što nominacija Cerara bude potvrđena u parlamentu, on će imati 15 dana da predloži sastav svog kabineta, što takođe treba da odobri parlament.

Očekuje se da će do kraja sedmice biti parafiran i koalicioni dogovor stranaka koje će učestvovati u budućoj vladi Cerara, koji danas nastavlja završne razgovore o formiranju koalicije.

Dogovor da uđu u buduću vladu Cerar je već postigao s Demokratskom strankom penzionera (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), a postoji mogućost da u koaliciju uđe i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB).

Prema slovenačkom Ustavu, parlament najprije mora izabrati predsjednika vlade, a nakon toga u roku od dvije sedmice glasati i o njegovom prijedlogu za novu vladu, odnosno o listi ministara.

Cerar, koji je ubjedljivo pobjedio na prevremenim parlamentarnim izborima 13. jula, akcenat na svoje buduće đelovanje stavlja na jačanje pravne države i stvaranje pretpostavki za izlaz iz ekonomske krize.

Cerarova vlada bi, prema trenutnim planovima, imala 16 ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije