Ex -Yu

Cerar u Skoplju: Slovenija u Makedoniji vidi važnog saveznika

Cerar u Skoplju: Slovenija u Makedoniji vidi važnog saveznika
Foto: Anadolija | Cerar u Skoplju: Slovenija u Makedoniji vidi važnog saveznika

SKOPLJE - Slovenija podržava put Makedonije ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO savezu i u njoj vidi važnog saveznika, izjavio je danas u Skoplju slovenački premijer Miro Cerar.

Cerar je nakon sastanka s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom poručio da dvije zemlje na svim poljima imaju prijateljske i dobre odnose.

Kako je kazao, Slovenija u Makedoniji vidi partnera i važnog saveznika u pogledu političke, ekonomske i tehničke saradnje.

"Slovenija podržava Makedoniju na njenom putu ka članstvu u EU-u i NATO-u. Zadovoljan sam što je s nama velika ekonomska delegacija. Možemo biti zadovoljni, jer smo konstatovali da je trgovinska razmjena između dviju zemalja u 2017. godina povećana za 10,4 posto u odnosu na godinu ranije, što znači da stvari idu na bolje, ali postoji još prostora za unapređenje ekonomske saradnje", izjavio je Cerar.

Slovenački premijer je kazao da je politička stabilnost suština uspješne saradnje na ekonomskom, ali i svim drugim poljima.

Cerar je pozdravio pregovore između Grčke i Makedonije oko imena države i izrazio da će dvije zemlje ubrzo postići sporazum koji će Makedoniji otvoriti put ka članstvu u EU-u i NATO-u.

Delegacija Slovenije boravi u dvodnevnoj posjeti Makedoniji, u okviru koje će u srijedu učestvovati na makedonsko-slovenskom poslovnom forumu koji organizuje Privredna komora Makedonije u saradnji s Ambasadom Slovenije u Skoplju.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je današnji sastanak sa slovenačkom delegacijom potvrdio tradicionalno dobre odnose između tih zemalja i istakao da Makedonija i Slovenija dijele istu viziju o stabilnosti, ekonomskom razvoju i evropskim vrijednostima.

"Slovenija je dobar primjer kako se napreduje na ekonomskom i evroatlanskom planu, a danas smo dobili potvrdu da u njoj imamo snažnog saveznika u našim aspiracijama ka EU-u i NATO-u", izjavio je Zaev.

Makedonski premijer vjeruje da će njegova zemlja u drugoj polovini aprila dobiti preporuku Evropske komisije (EK) za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i da će do juna započeti pristupne pregovore.

Najavio je da bi 18. aprila, kada se u Makedoniji održava Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana, Skoplje mogli posjetiti visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogerini i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije