Ex -Yu

Crna Gora: U Skupštini počela rasprava o povjerenju Vladi

Crna Gora: U Skupštini počela rasprava o povjerenju Vladi
Crna Gora: U Skupštini počela rasprava o povjerenju Vladi

PODGORICA - Skupština Crne Gore počela je raspravu o povjerenju Vladi, koje je krajem prošle godine inicirao njen predsjednik Milo Đukanović.

Vlada Crne Gore je 28. decembra prošle godine odlučila da Skupštini podnese zahtjev za glasanje o njenom povjerenju. Zahtjev je podnesen na inicijativu premijera Mile Đukanovića, zbog pogoršanih odnosa na relaciji koalicionih partnera Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP). Crnogorska Vlada je izabrana 4. decembra 2012. godine, glasovima koalicije formirane uoči i nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

U uvodnom izlaganju, premijer Đukanović je rekao da je povod za iniciranje provjere povjerenja Vladi nije nešto što je neočekivano. Podsjetio je da je od završetka predsjedničkih izbora 2013. vidljiv poremećaj u funkcionisanju vladajuće koalicije.

"Posljedice nesporazuma između koalicionih partnera nosile su doze rizika po ostvarivanju vitalnih državnih interesa Crne Gore. One su se prevashodno ogledale u odlaganju ili otkazivanju jednog broja izvjesno usaglašenih investicionih aranžmana. Logično, to je značilo gubitak više stotina radnih mjesta u turizmu", rekao je, između ostalog, Đukanović.

Kriza odnosa u vladajućoj koaliciji odrazila se, prema ocjeni premijera i na funkcionisanje poilitičkog sistema u državi.

Nakon izlaganja premijera, šefovi predstavničkih klubova krenuli su sa izlaganjima. Planirano je da svi prisutni poslanici danas učestvuju u raspravi, a predviđeno je da Skupština danas zasijeda do 18 časova. Za sutra je najavljeno glasanje o povjerenju Vladi.

Podnosilac inicijative, u konkretnom slučaju premijer Đukanović, mora za izglasavanje povjerenja Vladi da obezbijedi podršku najmanje 41 poslanika. Đukanović zajedno sa koalicionim partnerima Bošnjačkom strankom (BS), Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI), Liberalnom partijom (LP), poslanicima albanskih stranaka i dvojicom predstavnika Socijaldemokrata Crne Gore, ima 39 glasova. Zbog pogoršanja odnosa na relaciji DPS-SDP, poslanici SDP-a, kojih je u ovom trenutku pet u crnogorskom parlamentu, kazali su da će glasati protiv Vlade.

Ukoliko Vlada izgubi povjerenje, predsjednik Skupštine o tome odmah obavještava predsjednika Crne Gore, što je propisano članom 197. Poslovnika Skupštine. Parlamentarne izbore raspisuje predsjednik Crne Gore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije