Ex -Yu

Crnogorci će uzgajati morsku ribu po ruskom modelu

Crnogorci će uzgajati morsku ribu po ruskom modelu
Crnogorci će uzgajati morsku ribu po ruskom modelu

KOTOR - Vlada Crne Gore uskoro bi trebalo da usvoji plan Instituta za biologiju mora iz Kotora koji predviđa da se, po uzoru na ruska iskustva, u specijalnim kavezima, daleko od obale, uzgaja riba.

"Budućnost marikulture je u udaljavanju od obale kako bi što manje uticala na ekosistem mora, povezala se sa turizmom i povećala snabdijevanje Crne Gore svježom ribom", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik kotorskog instituta Aleksandar Joksimović.

Za ovakav uzgoj neophodni su kavezi, koji bi se automatizovano spuštali u vodu. U svaki kavez može stati oko 100 tona ribe.

Prema riječima Joksimovića, "Grupa Alijansa" je spremna da sa ruskom kompanijom "Sadko" i specijalistima iz Sankt Peterburga proizvede i isproba prvi sistem od tri do šest takvih kaveza na dijelu mora u Crnoj Gori.

"Proizvodnja ribe na ovaj način udvostručuje prinose, bez rizika po turizam i morsku sredinu", rekao je on, dodajući da je kompanija "PAMEKS" već izrazila želju da započne sa ovakvim uzgajanjem ribe.

Novinarima je danas saopšteno da je Institut za biologiju mora iz Kotora nabavio još dvije stanice za kontrolu nivoa zagađenosti morske vode, koje će biti instalisane u Kotoru i na području LJute.

Stanice su nabavljenje sredstvima Svjetske banke, i posredstvom ruske kompanije "Grupa Alijansa" koja već ima uspješnu saradnju sa kotorskim Institutom.

Prema proračunima "Grupe Alijansa", za buduće pokrivanje cijelog zaliva ovim sistemom monitoringa neophodno je 10 do 12 stanica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije