Ex -Yu

Crnogorsko obrazovanje postiglo najbolje rezultate

Crnogorsko obrazovanje postiglo najbolje rezultate
Crnogorsko obrazovanje postiglo najbolje rezultate

PODGORICA - Generalni direktor Direktorata za obrazovanje i kulturu u Evropskoj komisiji Havijer Prats Mone rekao je danas da je crnogorski obrazovni sistem postigao najbolje rezultate u regionu kada je riječ o razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija.

Na danas održanom sastanku Platforme zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku istaknuto je da region treba da jača saradnju u oblasti visokog obrazovanja, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva prosvjete.

"Treba jačati saradnju na uspostavljanju zajedničkih studijskih programa i mobilnosti studenata", zaključili su učesnici sastanka - direktor Direktorata za obrazovanje u Evropskoj komisiji Prats Mone i ministri prosvjete Crne Gore Predrag Bošković, Srbije Srđan Verbić, Albanije Lindita Nikole i samoproglašenog Kosova Arsim Bajrami.

Izraženo je uvjerenje da će sastanak koji će biti održan krajem jula u Podgorici biti dobra prilika za uspostavljanje međuregionalne saradnje, posebno kada je riječ o priznavanju inostranih obrazovnih isprava.

Crnogorski ministar Predrag Bošković govorio je o koracima u cilju unapređenja primjene principa Bolonjske deklaracije i rješavanju problema priznavanja inostranih obrazovnih isprava uz poštovanje Lisabonske konvencije.

Sa kolegom iz Srbije Bošković je razgovarao o priznavanju inostranih obrazovnih isprava, reformi visokog obrazovanja, državnim i privatnim univerzitetima i modelima njihovog finansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije