Ex -Yu

Dačić: Nacionalni prioritet je političko rješenje za pitanje Kosmeta

Dačić: Nacionalni prioritet je političko rješenje za pitanje Kosmeta
Foto: Tanjug | Dačaić: Nacionalni prioritet je političko rješenje za pitanje Kosmeta

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Njujorku da je postizanje političkog rješenja za pitanje Kosova i Metohije nacionalni prioritet i da je zvanični Beograd iskreno posvećen miru i dijalogu koji se, uz posredovanje EU, vodi sa Prištinom.

"Vodeći odgovornu politiku, činićemo sve da interesi našeg naroda, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni", rekao je Dačić na Samitu o miru održanom u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele, uoči početka 73. zasjedanja Generalne skupštine UN.

Dačić je istakao da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je istakao da Srbija, kao lider u regionu po obimu učešća u mirovnim operacijama UN, smatra da je uspješno održavanje mira zajednička odgovornost koja zahtijeva neprekidan angažman i posvećenost, kao i stalno jačanje svih kapaciteta UN.

"Pridajemo poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu i Metohiji i ističemo da je statusno neutralno prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije", rekao je on.

Šef srpske diplomatije je istakao da su prevencija i mirno rješavanje sporova i kriza jedan od najvažnijih elemenata izgradnje i očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti.

"Zato smatramo ključnim jačanje kulture mira i dijaloga, politike kompromisa i miroljubive koegzistencije naroda", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija snažno osuđuje terorizam i sve vidove ekstremizma i radikalizma koji ugrožavaju mir i da je spremna da, uz vodeću ulogu UN, sa partnerima širom svijeta doprinese suzbijanju tih prijetnji.

"Izražavajući poštovanje velikanu /Mendeli/ u čiju čast smo se okupili, želim da vas uverim da je Srbija iskren i voljan partner svim zemljama koje su spremne da podele odgovornost sprovođenja zajedničke izgradnje stabilnijeg, pravednijeg, razvijenijeg i prosperitetnijeg sveta", rekao je Dačić u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije