Ex -Yu

Dačić: Albanska strana zbog svojih problema opstruiše sporazum

Dačić: Albanska strana zbog svojih problema opstruiše sporazum
Dačić: Albanska strana zbog svojih problema opstruiše sporazum

Beograd - Prvi potpredsjednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da albanska strana na Kosovu i Metohiji ima potrebu da zbog unutrašnjih političkih razloga opstruiše dogovor za potpunu implementaciju Briselskog sporazuma i naglasio da je Zajednica srpskih opština najznačajniji dio sporazuma koji nije ispunjen.

Dačić je, odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića o dijalogu u Briselu, rekao da je to jedan od ključnih kriterijuma u evropskim integracijama, da je Srbija poštovala sve što je potpisala i da će nastaviti da insistira do kraja na sporazumu, čija je osnovna snaga ZSO.

Priština, rekao je Dačić, u Brisel dolazi sa željom da se ne dogovorimo, a Beograd trpi posljedice takve politike.

"Ali zato smo uspeli da međunarodnim faktorima stavimo do znanja da je Srbija faktor rešavanja problema, da smo predvidiv partner i da ono što se dogovorimo i realizujemo", rekao je Dačić.

On je naglasio i da Srbija nije promjenila svoju poziciju i da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navodeći da takav jednostrani čin ne može biti legalizovan jer krši osnovne principe međunarodnog prava.

Dačić, koji je i predsedavajući OEBS-u, kaže i da Srbija svakako ne može više da brani teritorijalni integritet drugih zemalja nego što brani teritorijalni integritet Srbije, kao i da će takvu politiku nastaviti.

"Kad američki predsednik poziva sve zemlje u svetu da ne priznaju Palestinu pre nego što se dogovori sa Izraelom, a SAD priznaju Kosovo bez ikakvog dogovora sa nama. Ako u OEBS-u imate gotovo na svakom sastanku priču da su narušeni osnovni principi međunarodnog prava povodom Ukrajine - mi ne možemo da previdimo činjenicu da je to prvo učinjeno na primeru Srbije", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije