Ex -Yu

Dačić: Balkan ozbiljan partner za EU

Dačić: Balkan ozbiljan partner za EU
Dačić: Balkan ozbiljan partner za EU

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Balkan predugo bio region konflikata, ali da sada želi da ga EU mirno ujedini, pri čemu će Srbija biti stabilizujući faktor.

Povodom konferencije o zapadnom Balkanu, koja će danas biti održana u Berlinu, Dačić je rekao da je zahvalan na ovoj inicijativi njemačkog kancelara Angele Merkel i da je ona pokazatelj da EU smatra Balkan ozbiljnim partnerom.

"U Berlinu će biti evaluiran proces širenja i usaglašene spoljnopolitičke pozicije i razgovarano o ekonomskim projektima, kao što su izgradnja puteva i železničkih veza", rekao je Dačić za bečki "Prese".

Kada je riječ o budućem predsjedavanju Srbije OEBS-om, Dačić je najavio da će Beograd nastaviti kurs koji je započela Švajcarska.

"Tri tačke su bitne. OEBS mora organizovati nadzor ukrajinsko-ruske granice, humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini i učiniti sve da poboljša i podstakne dijalog", rekao je Dačić.

On je ukazao da je Srbija prijatelj Rusije i EU, da teži ka članstvu u Uniji, i da zbog toga želi da tokom svog predsjedavanja OEBS-om djeluje konstruktivno.

"Naše vođstvo treba da bude prihvatljivo za sve strane. Tokom priprema za predsedavanje razgovraću sa svim važnim akterima, Nemačkom, EU, SAD i Ukrajinom i Rusijom", najavio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije