Ex -Yu

Dačić: Bez Srbije i Srba nema ni bezbjednosti u regionu

Dačić: Bez Srbije i Srba nema ni bezbjednosti u regionu
Foto: Ilustracija | Dačić: Bez Srbije i Srba nema ni bezbjednosti u regionu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da bez Srbije i srpskog naroda, najveće zemlje i najvećeg naroda u regionu, nema ni bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana.

Otvarajući u Beogradu konferenciju "Zapadna bezbjednosna arhitektura i Srbija - izazovi i dileme", koju je organizovao Centar za spoljnu politiku, uz podršku američke Ambasade u Srbiji, Dačić je istakao da je opredjeljenje Srbije konstruktivni dijalog sa susjedima radi rješavanja otvorenih pitanja uz visok stepen međusobnog uvažavanja.

On je ocijenio da su, iako se nivo saradnje i međusobnog povjerenja u regionu unapređuje, i dalje u nekim segmentima prisutni retrogradni procesi, poput jačanja nacionalizma i radikalizacije političke scene, te dodao da su u velikoj zabludi oni koji misle da su riješeni svi problemi na Balkanu.

Dačić je ponovio da je nesumnjivo strateško opredjeljenje Srbije članstvo u EU, te da kredibilna politika proširenja, zasnovana na jasnim kriterijumima, predstavljaju strateško ulaganje u bezbjednost i prosperitet Evrope u cjelini.

Govoreći o odnosima Srbije sa NATO-om, Dačić je rekao da su oni delikatni zbog nasljeđa iz prošlosti, ali da je, imajući u vidu zajedničke interese u proteklih 11 godina, Srbija ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama i partnerima NATO-a.

Dačić je istakao da Srbija sprovodi politiku neutralnosti, što znači da nema namjeru za članstvo u NATO ili u bilo kojem drugom vojnom savezu, te da ta vojna neutralnost ne predstavlja prepreku u poboljšanju partnerstva.

"Vojna neutralnost ne znači izolaciju ili samodovoljnost ili pak nezainteresovanost za druge. Mi nemamo potrebe da ulazimo u NATO, ali ne treba ni da ratujemo sa NATO-om, već da tražimo zajedničke interese", naveo je Dačić.

On je dodao da Srbija nikada nije bila na strani nekoga ko krši međunarodno pravo, jer ima svoje probleme.

Dačić je istakao da je Srbija opredijeljena da čvrsto odgovori na sve bezbjednosne izazove savremenog doba - terorizam, organizovani kriminal, sajber i hibridne prijetnje, ilegalne migracije, trgovinu ljudima.

On je naglasio da aktuelne prijetnje prevazilaze mogućnosti i kapacitete borbe jedne zemlje, jednog regiona i jednog kontinenta, te da je stoga više nego potrebno da se na svim nivoima razmjenjuju informacije i ostvaruje saradnja uz međusobno razumijevanje.

"Samo na taj način, mir i bezbednost mogu biti osigurani i dodatno unapređeni", ocijenio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije