Ex -Yu

Dačić: Bićemo partner svima koji su za očuvanje mira

 Dačić: Bićemo partner svima koji su za očuvanje mira
Dačić: Bićemo partner svima koji su za očuvanje mira

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija svojim angažmanom u mirovnim misijama UN želi da doprinese promociji održivog mira, stabilnosti i razvoja i da će nastaviti da bude partner svima koji su spremni da angažovanjem kroz UN doprinesu očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti.

Dačić je na regionalnom skupu o učešću zemalja zapadnog Balkana u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija u Beogradu rekao da Srbija ostaje iskreno i nedvosmisleno opredjeljena da bude partner svim zemljama regiona, svakoj članici UN, koja aktivnim angažmanom i kroz saradnju doprinosi miru i prosperitetu u svijetu.

Ministar inostranih poslova Srbije naglasio je i da se Srbija zalaže za proaktivan multilateralizam i da regionalnu saradnju i regionalne integracije vidi kao najznačajniji segment njene spoljne politike bez kojih, kako je rekao, nema prosperiteta i stabilnosti u pravom smislu tih riječi.

"Kao zemlja kontributor mirovnih snaga Srbija se zalaže i podržava kontinuiran dijalog u okviru UN, koji teži unapređenju rezultata i efikasnog funkcionisanja mirovnih misija u skladu sa novim izazovima i zahtjevima modernog doba", rekao je Dačić.

Kada je riječ o učešću u mirovnim misijama UN, Dačić je naglasio da je Srbija lider u regionu i da se nalazi na osmom mjestu država kontributora na evropskom kontinentu.

On je dodao da Srbija od 2003. kontinuirano radi na kvalitativnom i kvantitativnom unapređenju učešća u mirovnim operacijama, konstatujući da pod zastavom UN služi više od 200 pripadnika Vojske Srbije.

"Razmatramo da još značajnije povećamo svoje učešće u misijama pod okriljem UN, što pokazuje i nedavno usvojen Godišnji plan o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama", rekao je Dačić.

Podsjećajući da je u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbednosti UN na teritoriji Kosova i Metohije aktivna Misija UNMIK zajedno sa Kforom i Euleksom, Dačić je istakao da je statusno-neutralno djelovanje UNMIK i svih organizacija i programa UN na KiM posebno značajno u kontekstu podrške dijalogu između Beograda i Prištine.

Prema njegovim riječima, Srbija čini dio regiona koji je prošao kroz veoma težak i izazovan period zbog čega procesu izgradnje i očuvanja mira prilazi sa posebnom odgovornošću.

"U tom kontekstu promovišemo i regionalnu saradnju, međusobno pomirenje i razumevanje, veoma svesni da mir i stabilnost nemaju alternativu i da je lako podstaći stara nepoverenja, a znatno teže izgraditi istinsko razumevanje", zaključio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je podvukao i da regionalna saradnja predstavlja najbolju osnovu i polazište svake izgradnje dugotrajnog mira i njegovog očuvanja, posebno u kontekstu našeg regiona koji sada može da bude, kako je rekao, i izvoznik mira.

On je istakao da je inicijativa generalnog sekretara UN da se izradi Pregled mirovnih misija UN, koji će biti predstavljen 2015, značajna jer je mandat mirovnih operacija, kako je rekao, sada mnogo diversifikovaniji i obuhvata ne samo prevenciju sukoba i održavanje mira, već i postkonfliktnu rekonstrukciju u razvoj.

Ocijenivši da su prijetnje miru u svijetu sve učestalije, Dačić je rekao da je ocjena svih država članica UN da daju što veći doprinos kako bi UN efikasno izvršile svoju suštinsku obavezu očuvanja mira.

Prema njegovim riječima, uspješno održavanje mira je zajednička odgovornost koja zahtjeva neprekidan angažman i posvećenost svih aktera mirovnih operacija kako bi se podigla sposobnost UN da postigne konkretne rezultate.

Danas se u Beogradu održava Regionalni skup o učešću zemalja zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN na kojem učestvuju i podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsu, ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, visoki predstavnici Departmana za mirovne operacije UN, zvaničnici zemalja zapadnog Balkana, predstavnici partnerskih zemalja u oblasti mirovnih operacija, kao i šef Kancelarije UN u Beogradu Piter Due.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije