Ex -Yu

Dačić: Briselski dijalog biće nastavljen nakon ukidanja taksi Prištine

Dačić: Briselski dijalog biće nastavljen nakon ukidanja taksi Prištine
Foto: N.N. | Dačić: Briselski dijalog biće nastavljen nakon ukidanja taksi Prištine

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Milanu, na ministarskom savjetu OEBS-a, da je zvanični Beograd posvećen regionalnoj saradnji i stabilnosti, te dijalogu sa Prištinom za čiji nastavak je neophodno momentalno ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

"Srbija je posvećena evropskim integracijama i sadržajnoj regionalnoj saradnji i nastupa kao kredibilan partner s ciljem obezbeđivanja stabilnosti i bezbednosti u regionu", rekao je Dačić.

On je naglasio da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju svega dogovorenog u skladu sa Briselskim sporazumom iz aprila 2013. godine.

"Smatramo, međutim, da je za nastavak ovog dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz šire Srbije", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

On je ponovio da Beograd tu odluku snažno osuđuje, kao i nedavno javno spaljivanje srpskih proizvoda na Kosovu i Metohiji, što je "čin bez presedana".

"Zastrašivanje srpskog stanovništva od specijalnih jedinica kosovske policije, zajedno sa `trgovinskim ratom` koji je pokrenula Priština, predstavlja očigledan napad na Srbe, što zaslužuje osudu svih država učesnica saveta OEBS-a", rekao je Dačić.

Komentarišući jučerašnju odluku o predsjedavanju Albanije OEBS-u 2020. godine, Dačić je izrazio očekivanje da će Albanija svoje predsjedavanje sprovoditi u skladu sa normama OEBS-a i po pitanju samoproglašenog Kosova.

On je napomenuo da nije tajna da su pozicije Srbije i Albanije u vezi sa pitanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dijametralno suprotne, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Srbija je, zbog toga, imajući u vidu ranije postupke Albanije upravo u ovoj organizaciji, izrazila zabrinutost da bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsedavajućeg za promociju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada OEBS-a", rekao je Dačić.

On je naveo da je od ministra spoljnih poslova Albanije Ditmira Bušatija, poslije razmjene više pisama i razgovora dobio čvrsta uvjeravanja i garancije da će albanska strana poštovati osnovne principe OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije