Ex -Yu

Dačić: Incident sa zastavom u Jasenovcu bez presedana

Dačić: Incident sa zastavom u Jasenovcu bez presedana
Foto: N.N. | Dačić: Incident sa zastavom u Jasenovcu bez presedana

BEOGRAD - Incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav Za dom spremni u Jasenovcu, gdje se održavala komemoracija povodom stradanja Srba, Jevreja i Roma u jednom od najozloglasenijih koncentracionih logora, bez presedana je u modernoj Evropi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Nigde se i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi", rekao je Dačić u izjavi za Tanjug i istakao da Srbija očekuje bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva.

"Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacistickim pozdravom Zig hajl?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima", ukazao je Dačić.

On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv. "Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona", poručio je Dačić.

Državna komemorativna ceremonija u Spomen parku Jasenovac, započela je ranije danas incidentom, kada su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga razvili transparent sa ustaškim pozdravom "za dom spremni", prenosi Index.hr.

Prema pisanju portala, uoči komemoracije, dvojica muškaraca koji su se, kako se navodi, predstavili kao HOS-ovci, su u mjestu Jasenovac razvili zastavu HOS-a koja, inače, uz dozvolu hrvatske države ima i taj ustaški pozdrav u sklopu svog grba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije