Ex -Yu

Dačić: Kakve su to sile ako ne mogu da izvrše pritisak?

Dačić: Kakve su to sile ako ne mogu da izvrše pritisak?
Foto: N.N. | Dačić: Kakve su to sile ako ne mogu da izvrše pritisak?

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dacicć izjavio je danas da su Beograd i Priština daleko od razgovora o trajnom rješenju imajući u vidu taksu koju je Priština povećala na proizvode iz centralne Srbije za sto odsto.

Dačić je odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladimira Ðurića o situaciji na KiM u Skupštini Srbije rekao i da su "velike sile porodile političkog monstruma u Prištini".

"Ako neko zaista nije toliko moćan da izvrši pritisak na Prištinu, ne znam o kakvim svetskim silama se radi? Već sam rekao da su te sile porodile političkog monstruma u Prištini", rekao je Dacicć.

Dačićev komentar izazvao je predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića koji je nakon te rečenice počeo ministru spoljnih poslova da dobacuje iz klupe, a što se kasnije pretvorilu u žestoku raspravu između njih dvojice.

Prethodno je Dačić govoreći o razgraničenju rekao da je licmjerno i cinično od onih koji su prvo razbili garnice Srbije da sada govore da su granice nepovredive.

"A šta je Kosovo nego entički očišćena država, kako oni sebe nazivaju. Šta je bilo sa Hrvatskom koja je od 560.000 Srba sada došla na 180.000, a šta je sa Sarajevom gdje je živjelo 150.000 Srba, danas ih ima nekoliko hiljada", upitao je Dačić.

Situaicija je trenutno takva da se nalazimo daleko od toga da se razgovara o nekim prijedlozima za trajno rješenje, rekao je Dacicć.

"I Haradinaj je napisao, ajde da kažem napisao, olovka mu nije baš najbolje oruđe za rad, znate šta je njegovo oruđe za rad, i za rat…Objasnio je da Srbija ne poštuje Briselski sporazum jer nije pustila Kosovo u Interpol. Od kad to piše u sporazumu", pitao je Dačić.

On je podsjetio da su briselski dogovori počeli 2012. godine i da je dogovor o regionalnom predstavljanju postigao Borko Stefanović.

"Tačno su predviđene regionalne organizacije u kojima Kosovo moze da bude učesnik ali na poseban način obilježeno, pa se zvjezdica izgleda pretvorila u pahuljicu odnosno istopila se", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije