Ex -Yu

Dačić: Na Kosmetu izvršeno etničko čišćenje Srba

Dačić: Na Kosmetu izvršeno etničko čišćenje Srba
Dačić: Na Kosmetu izvršeno etničko čišćenje Srba

BEOGRAD/NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Njujorku da je još jedna propaganda i laž to što predstavnici Prištine govore o genocidu i etničkom čišćenju nad njima jer istorija još ne pamti takav "genocid" poslije kojeg pripadnika naroda koji ga je navodno izvršio ima deset puta manje, a pripadnika naroda nad kojim je navodno izvršen znatno više nego ranije.

"Zapamtite, od 427 naselja, Srbi su proterani iz 311. To jeste etničko čišćenje, ali Srba. Statistika je strašna i porazna", rekao je Dačić, napominjući da je Srbija milion puta izjavljivala da svaki zločin treba da bude kažnjen.

On je, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, gdje je podnesen tromjesečni Izvještaj o radu Unmika, ukazao da predstavnici Prištine kontinuirano na sjednicama Savjeta bezbjednosti iznose grube neistine, a u posljednje vrijeme služe se propagandnim parolama i lažima.

Dačić je napomenuo da se u maju na sjednici Savjeta bezbjednosti, osim ostalih izmišljotina, moglo čuti da je Albancima na Kosovu i Metohiji bilo "uskraćeno pravo da igraju" i da je "srpska policija prebijala i hapsila mladiće samo zbog toga što igraju fudbal".

"Neupućeni slušalac bi mogao pomisliti da se opisuje scena na nekoj od teritorija pod kontrolom `Islamske države`. Sledeća slika koju bi sebi mogao da projektuje je i javno pogubljenje fudbalera na stadionu", rekao je Dačić, podsjetivši da su mnogi kosovski Albanci, među kojima i Fadilj Vokri, igrali za beogradski "Partizan" za vrijeme Slobodana Miloševića.

On kaže da je još jedna laž koja se čula od predstavnika Prištine da su kosovski Albanci bili lojalni i dobri građani Jugoslavije sve dok se nije pojavio Slobodan Milošević.

"Ova teza je još jedna u nizu istorijski neutemeljenih izmišljotina koje se uporno plasiraju međunarodnoj zajednici, s ciljem pridobijanja podrške za separatizam i etničko čišćenje koje sistematski sprovode na Kosovu i Metohiji proteklih sto godina", rekao je Dačić.

On je ukazao da su radikalizacija političke klime i pogoršanje bezbjednosne situacije usljed jačanja političkog i vjerskog ekstremizma samo pojačali nestabilnost na Kosovu, te podsjetio da su kosovski Albanci procentualno, u odnosu na broj populacije, najzastupljeniji u redovima terorističke organizacije "Islamska država".

Dačić je rekao da je jasno da je na Kosovu i Metohiji na djelu sistematičan nacionalizam i separatizam, čiju ideološku kičmu predstavlja Prizrenska liga, osnovana 1878. godine sa samo jednim ciljem - ujedinjenje svih prostora na Balkanu naseljenih albanskim življem u jednu državu.

On je upozorio da se time dovodi u pitanje teritorijalni integritet ne samo Srbije, već i Makedonije, Crne Gore, Grčke i drugih zemalja u regionu.

On je kritikovao izvještaj o radu Unmika jer nije adekvatno predstavljen značaj zajednice srpskih opština koja se postepeno, čini se, svodi na administrativnu stavku, usput pomenutu, te da je ta zajednica postala predmet političkih ucjena.

Dačić je istakao poražavajuću činjenicu da je održivi povratak ostvarilo tek nekih 4.000 lica ili 1,9 odsto Srba i da se relativizuje progon po etničkoj i vjerskoj osnovi, te podsjetio i na napade i skrnavljenje srpskih kulturnih i vjerskih objekata.

On je kao primjer naveo širenje lažnih tvrdnji da se pored Hrama Hrista Spasa u Prištini nalaze masovne grobnice, te upozorio da je širenje ovakvih informacija, prije svega, bilo u funkciji oduzimanja prostora u centru Prištine na kome se Hram Hrista Spasa sa pripadajućim zemljištem nalazi, ali i diskreditacije Srpske pravoslavne crkve.

Navodeći da se u Izvještaju navodi da je prijavljeno 86 incidenata, Dačić je rekao da se time svi napadi i druga krivična djela protiv Srba depersonifikuju i svode na statistiku i da je to opasno jer vodi postepenom privikavanju svih, uključujući i međunarodnu zajednicu, na faktičku nekažnjivost za krivična djela počinjena protiv Srba i drugih nealbanaca, uključujući ubistva.

On je naglasio da se predstavnici Srbije uvijek trude da na sjednicama Savjeta bezbjednosti nastupaju konstruktivno, želeći da time doprinesu procesu pomirenja i stabilnosti u regionu, kao i dijalogu koji se vodi u Briselu.

Dačić je naglasio i da će Srbija, u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa, nastaviti dijalog Beograda i Prištine i politiku mirnog rješavanja konflikata, odgovornim pristupom normalizaciji odnosa i punim sprovođenjem usaglašenih dogovora u Briselu.

Bez obzira na čest nedostatak konstruktivnosti druge strane, Srbija će, kaže Dačić, nastaviti da posvećeno radi na poboljšanju odnosa, jačanju povjerenja i učvršćivanju evropskih vrijednosti i perspektiva oba naroda.

"Ne želimo da situacija na Kosovu i Metohiji bude latentna pretnja stabilnosti i napretku Srbije i regiona, i zato ćemo predano raditi na mirnom rešavanju nesuglasica, svesni da je pred nama dugotrajan proces, u kojem, da stvar bude teža, često nemamo sagovornika koji sa nama deli viziju prosperitetnog i politički naprednog regiona", rekao je Dačić.

On je pozvao zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da, uprkos pritiscima koje mnoge od njih trpe, ostanu dosljedne poštivanju međunarodnog prava, Povelje UN i vrhovnog autoriteta Savjeta bezbjednosti UN, čija rezolucija 1244 potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Dačić je istakao da bi svaka moguća promjena stava država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova negativno uticala na dalji konstruktivan pristup strana u dijalogu i na realizaciju do sada postignutih dogovora.

"Ono što se dešavalo Srbiji od 1998. do 1999. godine sutra može da se desi bilo kojoj državi na svetu", napomenuo je Dačić.

On je podsjetio da je u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, Kosovo i Metohija dio Srbije pod privremenom upravom Misije UN i da je ta rezolucija i dalje važeća.

"Ovom prilikom pozivam i države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da, u svetlu iznetih činjenica, ovu svoju odluku preispitaju", istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije